Polisen som inte såg det komma

Genrebild. Foto: Nyheter Idag.
  • Onsdag 16 nov 2022 2022-11-16
E-post 1117

Polisens tidigare underrättelsechef såg det inte komma. Samhällsutvecklingen och påskupploppen. Men andra gjorde det. Vissa av de som såg det komma blev systematiskt tystade, Många fick se sina karriärer och liv slagna i spillror. Beskrivna som klandervärda. Men några överlevde och kan idag berätta om det.

Det är vinter och kallt ute, säkert minus 15 grader, på Järrvafältet den där natten 2002. När jag och en kollega precis har stängt en av tunnelbanestationerna längs blå liinje på Järvafältet i Stockholm. Tömt stationen på de sista uteliggarna. 

Järvafältet för tjugo år sedan var redan då ett ”utanförskapsområde”. Etniska svenskar i minoritet. Nu finns det knappt några kvar alls. Bara utrikesfödda. Ett ghetto.

När vi kommer upp från tunnelbanan ser vi hur en pojke, tolv år gammal visar det sig sedan, kastar in en tegelsten genom bakrutan på en av våra bilar. Vi lyckas gripa honom innan han hinner fly från platsen men eftersom han är minderårrrig och vi endast har väktares befogenheter kan vi inte lämna platsen. Vi ringer polisen och socialtjänsten och väntar kvar på platsen. Huttrande. Den lille pojken är endast klädd i tunna kläder men vi har inget val.

Vi står i tystnad när dom kommer. Mellan 25 och 30 ungdomar och unga män. De ställer sig i en ring runt oss. De står och iaktar oss under tystnad. Kollegan trycker på larmknappen, den som ska tillkalla polis. Ingenting händer. 

Vill du läsa vidare? Veta vad som hände sen?

Prenumerera då på Ledarsidorna. Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se