Turkiet: Illusionen av en demokrati

President Recap Tayyip Erdogan. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 4 apr 2024 2024-04-04
E-post

Inget har förändrats i och med det turkiska valet i helgen. Oppositionens framgångar ser ut att helt vila på att Turkiets president Erdogan helt enkelt lät dem vinna lokalvalen för att skapa illusionen av demokrati. Tvärtom är landet fortsatt ett av världens farligaste länder för journalister att verka i samtidigt som Erdogan stärker greppet ytterligare om domstolarna.

President Recep Tayyip Erdogan och hans styrande parti, AKP, backade kraftigt runt om i Turkiet i region- och lokalvalen. Något som kommer påverka presidenten negativt både ekonomiskt och psykologiskt då oppositionen visar att han inte är oövervinnerlig menar flera bedömare, bland annat SVT Tomas Thorén.

I huvudstaden Ankara fick det ledande oppositionspartiet CHP:s kandidat till borgmästarämbetet över 60 procent av rösterna, i det psykologiskt och symboliskt laddade staden Istanbul drygt 50 procent vilket innebär att det inte blev någon andra valomgång i någon av städerna. Men tvärtom de första analyserna som den från SVT kan valresultatet innebära en långsiktig seger genom den illusion av demokrati valresultatet innebär. 

I de östra jordbävningsdrabbade regionerna tappade AKP makten i flera som protest mot den korruption som antas ligga bakom mycket av byggnadsfusken som förvärrade katastrofen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en uttalad bazaarpolitiker. Om han har något att vinna på att utan motstånd ge bort Turkiets två största städer så gör han det. Och vinsterna ligger inom räckhåll för honom genom att ha skapat illusionen av demokrati.

Erdogan menade i sitt tal på valnatten inte att han var besegrad utan att demokratin hade gått ut som vinnare ur de turkiska valen.

“Tack vare våra medborgares sunda förnuft har den turkiska demokratin visat sin mognad ännu en gång.”

sa Erdoğan när han talade till medborgarna framför det regerande Rättvise- och utvecklingspartiets (AKP) högkvarter i Ankara.

”Den turkiska nationen levererade återigen sina budskap till politikerna i lokalvalet den 31 mars.”

“Vi erkänner ingen makt över folkets vilja. Vi har aldrig misslyckats med att hedra och acceptera vår nations aktning och böja oss för nationens vilja.”

Relaterat: Så intensifieras Erdogans kulturkrig mot Europa

Och solen har sin gång

I sak har inget förändrats när Turkiet nu går vidare efter valet.

Även om Turkiet hade en relativt bättre ranking i samma index 2022, på 149:e plats bland 180 länder, har pressfriheten i landet försämrats avsevärt, och gått från “problematiskt” till “mycket dåligt” de senaste åren enligt Reporters Without Borders (RSF) 2023 World Press Freedom Index.

I 2023 års index halkade Turkiet ned ytterligare16 platser och rankades på 165:e plats bland 180 länder, inte långt från Nordkorea, som ligger i den absoluta botten av listan, rapporterade bland annat Turkish Minute.

Erdogan har dessutom redan aviserat inte bara en ny konstitution utan även en omdaning av den juridiska strukturen i landet vilket rapporterats av Reuters

Erdogans regering har idag egen majoritet i parlamentet med 600 ledamöter och är endast sju mandat från en ”supermajoritet”. Skulle förslaget till den nya konstitutionen få en supermajoritet slipper Erdogan utlysa en folkomröstning.

Relaterat: Erdogan – The Puppet Master

Idag föreligger det två domstolssystem som bäst kan liknas vid dels förvaltningsdomstolar och dels brottmålsdomstolar som bägge har konstitutionellt kompetensområde men med visst överlapp. Erdogan menar att dessa motverkar varandra och har som ambition att ersätta dessa med ett rättssystem som dessutom är tydligare underställt presidentämbetet när han nu lägger fram förslag till en ny konstitution.

EU- kommissionen har uppmärksammat detta i sin årliga rapport om Turkiets medlemskap i EU där den underströk en “allvarlig tillbakagång” när det gäller demokratiska standarder, rättsstatsprincipen och rättsväsendets oberoende.

Inget har med andra ord förändrats i och med det turkiska valet. Oppositionens framgångar ser ut att helt vila på att Erdogan helt enkelt lät dem vinna lokalvalen för att skapa illusionen av demokrati. 

Så länge de inte stör honom i hans andra ambitioner.

Relaterat: Så närmar sig Erdogan Kremls intressen

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se