De Gröna är det nya bruna

Green Party Logo
  • Söndag 5 maj 2024 2024-05-05
E-post 175

Resultaten i de brittiska lokalvalen har upprört stora delar av opinionen där The Green Party, det vill säga det brittiska miljöpartiet, nu blivit den naturliga samlingspunkten för antisemitiska vanföreställningar och muslimsk fundamentalism.

De senaste lokalvalen i Storbritannien 2024 genomfördes under förra veckan, den 2 maj 2024 ,för att välja cirka 2 600 fullmäktigeledamöter i 107 råd i England och11 direktvalda borgmästare. I dessa val går andra partier än de traditionellt dominerande Tory och Labour fram då de inte missgynnnas av det brittiska valsystemet i samma utsträckning.

Årets valresultat utgör inget undantag och det blev tydligt att Labour, efter omfattande arbete med att städa ut antisemitiska vanföreställningar tappat till Storbritanniens motsvarighet till Miljöpartiet,  The Green Party.

The Green Party går fram I flera valkretsar och är idag det största partiet bland brittiska muslimska väljare. En undersökning från 2023 som genomfördes av partiet visade att det är det populäraste partiet i Storbritannien bland muslimska väljare efter att stödet för Labour har kollapsat.

Omfattande judehat präglar “De gröna”

Enligt undersökningen från Muslim Census skulle 17 procent av muslimerna i Storbritannien rösta grönt om ett allmänt val hölls vid tidpunkten för mätningen som omfattade 30 000 respondenter från 560 av det brittiska parlamentets 650 valkretsar. Det kan jämföras med 10 procent som menad att de skulle rösta på liberaldemokraterna, fem procent som skulle rösta Labour och mindre än en procent som säger att de skulle rösta Tory. 40 procent av de tillfrågade sa att de inte skulle rösta, medan 21 procent sa att de skulle rösta på en oberoende kandidat.

Detta är en dramatisk förändring i partisympatierna. Enligt Muslim Census röstade 71 procent av muslimerna i Storbritannien på Labour i det allmänna valet 2019, med bara 2 procent som stödde de gröna. Mätningen genomfördes efter Hamas terrorattack mot israeliska civila den sjunde oktober.

En av de kandidater som nu tar plats i Leeds kommunfullmäktige för valkretsen pton and Harehills är Mothin Ali.

Mothin Ali, även känd i Storbritannien som trädgårdsinfluencern ”My Family Garden” har vid ett flertal tillfällen visat sitt öppna stöd för terrororganisationen Hamas trots att ett stöd till Hamas numera är förbjudet i Storbritannien. Sedan 2001 är samröre förbjudet med Hamas militära gren, 2021 skärptes lagstiftningen till att även omfatta den politiska grenen av terrororganisationen.

Mothin Alis konto på plattformen X är idag avstängt.

Andra muslimska företärdare för partiets öppna stöd till Hamas förnekas av Green Partys partiledning, trots att de fått ta del av videoupptagningar och citat. Partiet har förnekat att kandidater delat en video som visar Hamas försvara massakrerna den 7 oktober och kallar Israel för “en cancer som borde utrotas” trots att de tog del av materialet.

Bland pariets kritiker blev kritiken kraftig mot att över huvud taget släppa igenom en så pass tydlig Hamas-anhängare som Ali till valbar plats som ger uttryck för antisemitiska vanföreställningar och våldsbejakande muslimsk fundamentalism som inte går att missförstå.

Parallellerna med den svenska klimat- och miljörörelsens utveckling är tydlig.

Svensk grön rörelse med bruna inslag

Sedan Hamas attack mot Israel 2023 har videoklipp på Andreas Malm, till vardags lektor i humanekologi vid Lunds universitet, spridits där han uttrycker sitt hat mot Israel vilket Världen Idag kunnat rapporteera om. Malm beskriver det ”väpnade motståndet” i Gaza som ”heroiskt” och uppger att han jublar varje gång han ser en israelisk stridsvagn brinna. 

Relaterat: Andreas Malm – Djävul eller Messias?

Andreas Malm, bland annat författare till boken ”How to blow up a pipeline” är en av den nutida klimatrörelsens mest kända ideologer. Malm har tidigare berättat att  han tagit intryck från tyske filosofen och nazisten Martin Heidegger, som också kom att påverka Adolf Hitler. Flera av Malms elever från Lunds universitet har dömts av domstol för deltagande i aktioner för att förhindra biltrafik när de deltagit i civila olydnadsaktioner.

Heidegger tillhörde en av Hitlers kritiker som menade att nazismen kunde gått hårdare fram ändå. Bland annat menade Heidegger att städer var judars påfund då de genom urbaniseringen kunde suga ut människor och natur ännu effektivare.

Malm stödjer Hamas men säger i en intervju i DN att hans ”favoritfraktion” är den terrorstämplade organisationen PFLP. 

Även opinionsbildaren Greta Thunberg har allt oftare kommit att uppträda i sammanhang där stöd till terrorism och antisemitiska vanföreställningar uttrycks.

Relaterat: SVT lydigt verktyg till arvet efter Kaczynski

Som effekt av att arbetarrörelsen på olika sätt, med olika framgång, städar ut det antisemitiska arv som bland annat Labours tidigare partiledare Jeremy Corbyn lämnat efter sig växer de gröna partierna och den gröna rörelsen. En utveckling som mycket väl kan bli effekten om till exempel Magdalena Andersson gör upp med antisemitismen och den muslimska fundamentalismen inom Socialdemokraterna.

Den gröna rörelsen är mer och mer uppenbart den tidigare bruna. Med inslag av terror. 

Relaterat: Antisemitismen inom klimatvänstern bekräftad

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se