“Svinhugg går igen” – Rättsfallet Karl Hedin

Karl Hedin. Foto: Johan Westerholm
  • Torsdag 1 feb 2024 2024-02-01
E-post 543

Rättsfallet Karl Hedin går in på sitt sista varv. Men en fullständig upprättelse kan endast vara möjlig om vissa kringhändelser utreds i grunden. Fram tills idag har alla sådana utredningsintitiativ lagts ned av olika skäl. Trots det: “Svinhugg går igen”, denna gång med en viss elegans.

Industriledaren och skogsägaren Karl Hedin kräver 8,3 miljoner kronor i skadestånd av staten för det rättsövergrepp han och hans företag drabbats av. Pengarna avser Hedin att skänka till stiftelsen Centrum för rättvisa.

Karl Hedin greps i slutet av oktober 2018 och satt häktad i en månad. Hedin, och hans bolag åtalades senare för bland annat grovt jaktbrott, misstänkt för att illegalt ha jagat varg. Såväl Västmanlands tingsrätt som Svea hovrätt friade honom och bolaget på samtliga punkter i målet. I den friande domen i tingsrätten konstaterade domstolen syrligt att åtalet var så illa uppbyggt att Hedin sannolikt friats även utan juridiskt ombud. Domstolen kom senare att kraftigt skriva ned Hedins ombuds krav på kostnadsersättning.

En detalj som kan sägas spegla kvaliteten på åtalet var att åklagaren väckt åtal mot ett bolag som inte längre fanns.

Åtalet vilade inledningsvis på det som åklagaren menade var ”ett trovärdigt vittnes” utsagor. Utsagor som vittnet sedan drog tillbaka när anonymiteten inte längre kunde garanteras av åklagaren. Brotttsmisstankarna borde i och med detta ha fallit men åklagaren och NOA:s artskyddsgrupp gick vidare. Utredningen kom senare att kantas av vanställda ljudupptagningar samt tvivelaktig hantering av bevis i form av gift som uppgivits ha hittats vid en husrannsakan.

Allt detta borde ha lett till att åklagaren lade ned utredningen i ett tidigt stadium, för såväl tings- som hovrätt ställde sig frågande varför åtal väcktes över huvud taget.

Men historien blir begriplig, eller det kan finna en logisk förklaring om först några av kringhändelserna – långt utanför Karl Hedins krets – skulle utredas i botten.

En historia som spänner från misshandelsanklagelser till misstankar om stämpling till mord och gömda vapen. Där fokus var tvunget att med påhittade anklagelser vridas mot Hedin istället, syftande till att skyla över med något som engagerade miljöintresserade poliser och åklagare mer.

Som jakten på jägare.

En fullständig upprättelse kan endast vara möjlig om dessa kringhändelser utreds i grunden. För några av händelserna har preskriptionstiden löpt ut, för andra inte. Fram tills idag har i varje fall samtliga utredningsintitiativ lagts ned av olika skäl.

Det är därmed något av ett ödets ironi att Hedin låter donera ett eventuellt skadestånd till Centrum för rättvisa. Centrum för rättvisa grundades av justitieminister Gunnar Strömmer (M), idag högste politiskt ansvarig för den rättsskandal som Hedin-fallet utgör.

För oaktat vad, och vilket ansvar som kan utkrävas av dagens regering så är det inte osökt att påminnas om ordstävet

”Svinhugg går igen”.

För en full och sammanhängande beskrivning av fallet och jakten på Karl Hedin rekommenderas Björn Törnvalls Jakten på Karl Hedin : ett totalhaveri för rättvisan.

Även Svensk Jakt har haft en fullödig bevakning av rättsfallet. Sök annars på taggen Karl Hedin på Ledarsidorna då vi bevakat alla turerna från början.

Extramaterial för prenumeranter:

Karl Hedins lämnade skadeståndsanspråk


Prenumerera på Ledarsidorna 
Bli då prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se