Moderaterna smittade av “Skånska sjukan”

Bokhandlare Åbergs skyltfönster med antisemitisk propaganda, Stockholm 1941. Bildkälla: ARAB. Foto: Morgontidningen
  • Måndag 5 feb 2024 2024-02-05
E-post

Moderaterna har till slut smittats av ”Skånska sjukan”. Denna sjuka yttrar sig i regel som ett apologetiskt förhållningssätt till antisemitiska ideal men kan även slå över i judehat av olika karaktär. Denna sjuka börjar äta sig norrut till huvudstaden. Senast upptäcktes den i kranskommunen Österåker som lät behandla den med ”ett allvarligt samtal” enligt socialdemokratisk modell.

Höganäs kommun lät ställa in hedrandet av offren för Förintelsen den 27 januari, Förintelsens minnesdag.

Enligt Höganäs kommun fattade man beslutet eftersom det, enligt polisens utlåtanden, skulle vara svårt att garantera säkerheten. Kommunfullmäktiges ordförande Peter Kovacs (M) har även sagt att det fanns risk för att arrangemanget skulle tolkas som att kommunen tar ställning i Gazakriget. Även kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Peter Schölander stämde in i den kören och hänvisade i sitt uttalande på Facebook till Polisen. Polisen ska, enligt Moderaterna i Kullabygden, rekommenderat kommunledningen att ställa in hedrandet av Förintelsens offer.

Polisen har dock inte gjort något officiellt uttalande i den riktningen. 

En moderat kommunpolitiker i Österåker fick dagarna innan jul kritik för att sprida antisemitiska konspirationsteorier på plattformen X, tidigare Twitter vilket rapporterades av SVT. På X menade politikern, ordinarie ledamot i utbildningsnämnden bland annat att den judiska familjen Rothschild ”äger USA” och har ”stått för uppbyggnaden av staten Israel”. Han han menade  själv på X att han inte ser vad som skulle vara antisemitiskt.  Efter att kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) haft ett ”allvarligt samtal” raderade ledamoten sitt konto på sociala medieplattformen men har fortsatt förtroende att representera partiet i politiska sammanhang.

Moderaterna visar upp samma mönster i att bekämpa ”Skånska sjukan” som partiets huvudmotståndare Socialdemokraterna. 

Socialdemokraterna i Skåne och Malmö, delar av partiet som idag utvecklats till att i praktiken vara öppet antisemitiska eller vänligt sinnade till antisemitism har historiskt aldrig uteslutit medlemmar som givit uttryck för antisemitiska ideal och vanföreställningar. Inte heller har företrädare blivit fråntagna sina ämbeten efter att ha givit efter för antisemitiska intresseorganisationer eller på annat sätt ursäktat sådant beteende.

I Sverige kan sådana åsikts- och viljeinriktningar inte bara kunna uppbära skattefinansiering utan även omfattande polisbeskydd när dessa manifesteras offentligt. Polis ingriper sällan eller aldrig under denna form av manifestationer. Inte heller när de är spontana. Vid terrorattacken av Hamas mot staten Israel körde bilar i kolonn genom Malmö med Hamas och Palestinas flaggor skanderandes antisemitiska slagord.

Socialdemokraterna vitsordar till del sin skuld för denna utveckling men försöker samtidigt skyla över den genom att påstå att dessa vanföreställningar har sin rot i utanförskapsområden, inte att många som ger uttryck för dessa antisemitiska värderingar har med sig dessa från sina eller sina föräldrars ursprungsländer.

Av rädsla att bli anklagade för rasism i kombination med en revolutionsromantik har S låtit detta växa. Idag är Malmö, epicentrum för den svenska antisemitismen, en kloak av judehat. Som smittat av sig på M både genom åsikter som dom i Österåker men även ett undflyende och ursäktande beteende som det i Höganäs. Ett beteende som ger antisemitiska ideal utrymme att växa obehindrat.

Moderaterna har till slut smittats av ”Skånska sjukan”. Som börjar äta sig norrut till huvudstaden. Senast upptäckt i kranskommunen Österåker som lät behandla den med ”ett allvarligt samtal” enligt socialdemokratisk modell.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se