Granskarna kritiserar granskarna för islamfientlighet

Skärmdump INSAN / UG logo. Montage.
  • Tisdag 16 apr 2024 2024-04-16
E-post 174

Institutet för Samhällsanalys, INSAN kritiserar i en rapport SVT:s programformat Uppdrag gransning för att negativt särbehandla muslimer. Vad få känner till är att INSAN i praktiken är samma organisation som Nyans:Muslim, en organisation med en historia med dokumenterat historiska relationer med personer och nätverk i den våldsbejakande islamistiska miljön.

Institutet för Samhällsanalys, INSAN (tidigare Nyans:Muslim) har granskat SVT:s programformat och redaktion Uppdrag Granskning, UG.

Insan motiverar sin granskning,  att 

UG har under åren gjort många viktiga avslöjanden, bl a TeliaSoneras förehavanden i länder som Uzbekistan och penningtvätt hos Swedbank. Men mitt bland kommungranskningar, våldtäkter hos FN-medarbetare, mutskandaler och klimatproblem återkommer en särskild samhällsgrupp som utsätts för omrapportering, infiltration, bevakning, problematiserande och avslöjanden av UG, och det är muslimer.

Insan menar i sin rapportUppdrag granskning, islamofobi och övervakningen av muslimer” att inte alla program utgör ett problematiserande av muslimer men att frekvensen är oroväckande och implicerar en muslimfientlig kultur på redaktionen.

Skärmavbildning INSAN Facebook.

Insan kritiserar användandet av Wallraff-journalistik som ett sätt att pressa fram svar från imamer under den period som Sverige och den svenska socialtjänsten utsattes för massiva desinformationskampanjer som av bland annat Myndigheten för Psykologiskt Försvar, MPF, kunde spåras till bland annat den turkiska AKP-kontrollerade tankesmedjan SETA.

SETA förfogar över flera varumärken, bland annat Politics Today med direkta kanaler till bland annat al Jazeera Arabic som varit en del av desinformationskampanjerna riktade mot Sverige.

Relaterat: Al Jazeera förbjuds i Israel – Opererar fortsatt ostört i Sverige

En del av SETA:s verksamhet är idag en officiell del av den turkiska underrättelsetjänsten omorganiserad som forskningsinstitut. Flera svenska forskare är knutna till SETA genom varumärket Leopold Weiss Institute som årligen publicerar European Islamophobia Report, EIR.

Relaterat: Turkisk trollfabrik upphöjs till forskningsinstitut inom underrättelsetjänsten

I sakfrågan, utöver kritik från INSAN mot SVT att inte lämna ut redaktionellt källmaterial, finns det inget som direkt stödjer de anklagelser som förs fram mot SVT UG.

INSAN citerar två anonyma källor på UG:s redaktion som menar att redaktionen präglas av en misstänksam eller fientligt inställning till religionen islam.

Dagens företrädare för INSAN har följt med sedan tiden då organisationen hade namnet Nyans: Muslim. Bland Nyans:Muslims aktiva återfanns bland annat Kitimbwa Sabuni.

Sabunis engagemang mot islamofobi, vilket bland annat beskrivs av docent Johan Lundberg, har tidigare tagit sig uttryck i att han och hustrun Fatima Doubakil haft ledande positioner i en rad organisationer, engagerade mot svensk terrorlagstiftning, vilken påstås vara ett uttryck för islamofobi. 2010 bjöd Sabunis och Doubakils organisation Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) in Munir Awad för att belysa att terrorlagstiftningen är en ”rättsskandal”. Ett par månader senare greps Awad i Köpenhamn för att ha förberett ett terrorattentat mot Jyllands-Posten (domen blev tolv års fängelse).

Sidans nio skribenter har flera gånger hyllat den till 86 års fängelse i USA dömda terroristen Aafia Siddiqui, som beskrivs av Nyans:Muslim/INSAN som en ”hjältinna”. 

Relaterat: Irakisk opinion mot Sverige – En tydlig effekt av medvetna desinformationskampanjer

Vid rättegången mot Siddiqui 2010 försökte hon genomdriva att juryn skulle DNA-testas, för att försäkra sig om att ingen var jude. Nyligen ville IS växla ut henne mot den sedermera halshuggne amerikanska journalisten James Foley.

Det har även förekommit direkta relationer mellan Nyans:Muslim/INSAN med den muslimska redaktionen iERA i Sverige, vars missionsverksamhet har inbegripit flera svenska Syrienkrigare och IS-sympatisörer.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se