Veckan som varit

  • Söndag 29 aug 2021 2021-08-29
E-post 773

På söndagar kommer Ledarsidorna summera några av veckans händelser i kortare format. Summeringar som i sig är kortare artiklar som inte når upp i ett eget nyhetsvärde utan mer är kommentarer eller kompletteringar av tidigare nyheter. Denna veckas kommentarer berör evakueringen av Afghanistan samt utnämningen av ny chef för Säkerhetspolisen.

Ny chef för Säkerhetspolisen

 

På en pressträff i torsdags meddelade regeringen att Säpochefen Klas Friberg väljer att avgå av privata skäl. Han efterträds av Charlotte von Essen  som blir ny chef för Säkerhetspolisen. Hon är i dag biträdande Säpochef och kommer bli Sveriges första kvinnliga Säpochef. Von Essen tillträder den 1 oktober i år.

Von Essen har en bakgrund som domare inom förvaltningsrätt vilket är, för att vara en icke-polisiär bakgrund, en adekvat inriktning som jurist för rollen som chef på Säpo. Under Klas Fribergs och Charlotte von Essen har Säpo utvecklats till att ha en bredare kompetens inom de säkerhetshot som islamistiska och salafistiska nätverksorganisationer utgör. Däribland Muslimska brödraskapet.

Från att 2018, när von Essen tillträdde inte ens ha förstått frågan om dessa nätverksorganisationers struktur i Sverige har Säpo upparbetat en god kompetens inom området vilket bland annat märks genom att dessa numera nämnts i de årsböcker som publicerats samt inte minst utvisningen av imamen från Gävle moské, Abo Raad samt ytterligare fem radikaliserande element.

Von Essen är medlem i Advokatsamfundets aktivistiska nätverk Hilda men detta bedömer Ledarsidorna idag inte påverka arbetet i nämnvärd omfattning. I nätverket återfinns andra jurister såsom den tidigare generaldirektören Dan Eliasson. Ledarsidorna gör bedömningen att von Essens medlemskap var mer av karriärbefrämjande natur än att hon delar de aktivistiska värderingar som genomsyrar Hilda som i sig grundades av Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Relaterat: Advokatsamfundets nätverksorganisationer Hilda och Ruben

UD motsatte sig in i det sista en evakueringsplanering

 

Evakueringen av ambassaden och svenskar som befunnit sig i Kabul, Afghanistan, präglades av ännu mer kaos och motsättningar mellan UD och ambassaden än tidigare känt. Ambassadören framförde i slutet av juli behovet av dels att upprätta en plan för evakuering, dels börja evakuera de tjänstemän – såväl lokalanställda som svenska medborgare – som inte behövdes för verksamheten vid ambassaden.

Relaterat: Öppna gräl på UD under evakueringen från Kabul

Trots återkommande propåer från ambassadören själv motsatte sig UD explicit att ens påbörja en planläggning. Detta ledde till det kaos som bland annat fick till följd att utvisade afghanska medborgare kunde tränga sig igenom och ta sig med på flyg till Sverige. 

Den diplomat som har haft en avgörande roll för utvecklingen på UD är migrationsambassadören Jenny Olsson. Olsson har en bakgrund i bland annat SSU samt Frälsningsarmén, en del av Equmeniakyrkan, innan hon blev först politisk rådgivare till Stefan Löfven för att sedan bli anställd av UD som opolitisk tjänsteman och ambassadör på Utrikesdepartementet med inriktning på migrations- och asylfrågor.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se