Jakten på Karl Hedin – Boken

  • Lördag 25 jun 2022 2022-06-25
E-post

Industrimannen Karl Hedins nära vän Björn Törnvall har skrivit en bok om fallet som berör Hedin. Där staten jagat en enskild medborgare, Hedin, på osakliga grunder. Som speglar ett Sverige som har fler likheter med Vladimir Putins Ryssland och Robert Mugabes Zimbabwe än den lite tråkiga och träiga bild som svensken har av det svenska rättsväsendet. 

Kar Hedin är utbildad civilekonom och har arbetat i skogsindustribranschen i 45 år. Han är idag huvudägare till en företagsgrupp som äger skogar och sågverk i Sverige och Estland med ca. 1000 anställda.

Från att ha tagit över ett litet familjeföretag har entreprenören och industrimannen utvecklat och skapat värden och jobb runt om i Sverige som saknar motstycke i en annars starkt konservativ bransch.

Sex dagar efter att Hedin och några av hans anställda greps av polisens nationella insatsstyrka den 26 oktober 2018 och låstes in i fylleceller på Kronobergshäktet i Stockholm, började började hans vän sedan många år, Björn Törnvall, skriva ned sina tankar. De har till stora delar publicerats, som fristående debattartiklar i olika media. Det blev till en händelelogg, eller dagbok, från en person som känner Hedin ingående men samtidigt har ett sidoperspektiv som Hedin orimligen, i sin situation, kunde ha.

Den bok som Törnvall skrivit handlar om det rättsfall som handlar om Karl Hedin versus Staten. Eller tvärtom. Hur staten jagar en oskyldig person för hans åsikter i en specifik fråga. Vargfrågan,

Relaterat: Karl Hedin bedömdes som samhällsfara – Fick nationell operation emot sig

Operation Karbon var polisens egen interna beteckning, för ärendet. Antagligen skapat för att förhindra normalt förekommande läckage inom polisen om det verkliga målet för ärendet, under dess utdragna planläggning.

Fallet kom att utvecklas till ett av de mest uppmärksammade rättsliga totalhaverierna under senare år.Ett fall som kantas av en rad anomalier. Allt från vanställda transkriberingar från hemliga tvångsmedel och sannolika fabriceringar av bevis till nästintill utpressningsliknande förhör med nyckelvittnen från polisens och åklagarens sida.

Hedin friades av en enig tingsrätt i Västmanlands tingsrätt. Tingsrätten menade i sitt beslut att åklagaren gjort ett så dåligt arbete och presterat ett så undermåligt åtal att Hedin skulle klarat sig utan juridiskt biträde. Tingsrätten menade, trots åklagarens invändningar, att i Sverige kan ingen bli dömd för sina åsikter.

Relaterat: Åklagaren åberopar bevis som inte finns mot Karl Hedin

Idag ligger frågan för prövning hos Svea Hovrätt som beräknas meddela sin dom i slutet av september. Det aviserade datumet för Svea Hovrätt att meddela sin dom sammanfaller, som en ren slump samma vecka där preskriptionstiden inträder för Hedin att själv kunna väcka åtal för för s.k ”falskt åtal”. Ett brott som har fängelse på straffskalan om en åklagare eller annan skulle bli dömd för det.

Relaterat: Så fortsätter Svea Hovrätt förnedringen av Karl Hedin

”Jakten på Karl Hedin” är Björn Törnvalls beskrivning av ett rättsfall som, om det speglar resten av rätts- och polisväsende, är en beskrivning om en rättstat i total förfall.

Som har fler likheter med Vladimir Putins Ryssland och Robert Mugabes Zimbabwe än den lite tråkiga och träiga bild som svensken har av det svenska rättsväsendet.

Boken släpps den 22 juli går att förhandsboka eller bevaka på bland annat BOKUS.

 

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se