Anno Horriblis 2023

Johan Westerholm. Illustration: Lars Vilks 2020 (rondellhunden längst ner till vänster)
  • Söndag 31 dec 2023 2023-12-31
E-post

Det förskräckliga 2023 går mot sitt slut. Dessvärre är det inte mycket som tyder på att 2024 skulle bli bättre, men vi kan ju alla försöka. Ett 2024 där det är uppenbart att Samuel Huntington fick rätt mot Francis Fukuyama och där Baruch Spinoza aldrig varit så aktuell som nu.

För de alllra flesta har 2023 varit ett förskräckligt år. Undantagen är lätt räknade och kan isoleras till hedge-fondförvaltare och artister av olika slag. Men annars har det varit ett förskräckligt år.

Året, Anno Horriblis 2023 har kommit att innebära att mänskligheten gått in i det tredje världskriget. Ett krig som inte bara utkämpas med väpnade stridskrafter som förr. Idag, i informationens tidsålder, utkämpas krig på andra fronter. Via proxy eller ombud eller som terrorism, mis- och desinformation vilket utgör några av de fronter och medel som det tredje världskriget karaktäriseras av.

Det tredje världskriget – kulturkriget

Kulturkriget som nu utspelas är det ofrånkomliga resultatet av globaliseringens tidevarv vilket Samuel P Huntington förutsåg i sin replik ”The Clash of civilisations” när han kritiserade Francis Fukuyamas ”The end of history and the last man”.

Fukuyamas teori innbar kort att med en ökad globalisering skulle kulturer och religioner till slut blandas så att kvar blev bara en grå massa av samförstånd. Att detta tillstånd skulle berika alla och den eviga freden skulle inträda. Huntington tyckte annorlunda. Huntington fick rätt.

Svenska anhängare av Fukyamas synsätt kan räknas i hundratal på den politiska nivån. De mest tongivande har vart Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och andra som i regeringsställning drivit fram Sverige tilll var vi är idag. De problem Sverige har idag kommer ta minst ett halvt sekel att åtgärda. Men inte ens det är säkert om det år.

Under år 2023 kom till slut kulturen och främst relgionen med sina vanföreställningar sätta den politiska agendan. Och trots att jag uppfattas som mer eller mindre fullblodsateist så är det en vrångbild.

Jag har en andlig och grubblande sida, en gång i tiden funderade jag på att läsa teologi. Men jag hade tur och kom på andra tankar. Men intresset finns där.

Efter att ha suttit i kyrkofullmäktige samt att ha rest runt i Mellanöstern under en dryg tio-årsperiod och läst en hel del poäng i religionskunskap bestämde jag mig för lämna Svenska kyrkan. Och alla andra samfund med. Jag har förlorat förtroendet för religionsutövning i organiserad form. Jag kan inte hitta ett enda exempel på när religion i organiserad form inneburit något positivt för världens eller kollektivets utveckling.

Jag vill vända detta och vända blad genom att denna nyårskrönika med en nyårshälsning från mig genom att citera filosofen Baruch de Spinoza. Och ska göra allt jag kan för att leva upp till hans ord 2024. Och alla år efter det.

Spinoza var en holländsk filosof som tillsammans med Descartes ansågs vara en av de stora rationalisterna inom 1600-talets filosofi.

Spinoza har rätt

Spinoza menade att Gud skulle säga till människan att:

Sluta be.

Det jag vill att du ska göra är att gå ut i världen och njuta av ditt liv. Jag vill att du ska sjunga, ha kul och njuta av allt jag har gjort åt dig.

Sluta gå in i de mörka, kalla templen som du själv byggt och påstår att de är mitt hus. 

Mitt hus ligger i bergen, i skogen, floder, sjöar, stränder. Det är där jag bor och där uttrycker jag min kärlek till dig.

Sluta skylla på mig för ditt eländiga liv; Jag sa aldrig till dig att det var något fel på dig eller att du var en syndare, eller att din sexualitet var en dålig sak. Sex är en gåva jag har gett dig och med vilken du kan uttrycka din kärlek, din extas, din glädje. Så skyll inte på mig för allt de fick dig att tro att jag tycker.

Sluta läsa påstådda heliga skrifter som inte har något med mig att göra. Om du inte kan läsa mig i en soluppgång, i ett landskap, i dina vänners blick, i din sons ögon… 

Du kommer inte hitta mig i en bok.

Sluta fråga mig “kommer du att berätta för mig hur jag ska göra mitt jobb?” Sluta vara så rädd för mig. Jag dömer dig inte eller kritiserar dig, jag blir inte arg eller störd. 

Jag är ren kärlek.

Sluta be om förlåtelse, det finns inget att förlåta. Om jag gjorde dig… fyllde jag dig med passioner, begränsningar, nöjen, känslor, behov, inkonsekvenser… en fri vilja. 

Hur kan jag straffa dig för att du är som du är, om det är jag som skapade dig? Tror du att jag skulle kunna skapa en plats för att bränna alla mina barn som beter sig illa för resten av evigheten? Vilken typ av Gud skulle göra det?

Respektera dina kamrater och gör inte det du inte vill för dig själv. 

Allt jag ber om är att du är uppmärksam i ditt liv, att vakenhet är din guide.

Min älskade, det här livet är inte ett test, inte ett steg på vägen, inte en repetition eller ett förspel till paradiset. Det här livet är det enda här och nu och det är allt du behöver.

Jag har satt dig helt fri, inga priser eller straff, inga synder eller dygder, ingen bär en markör, ingen för ett register.

Du är helt fri att skapa i ditt liv. Himmel eller helvete.

Jag kan inte berätta om det är något efter det här livet men jag kan ge dig ett tips. Lev som om det inte finns ett liv efter detta. Som om detta är din enda chans att njuta, älska, existera.

Så om det inte finns något efter, så kommer du att ha njutit av möjligheten jag gav dig. 

Och om det finns, var säker på att jag inte kommer att fråga om du betedde dig rätt eller fel, jag frågar. Gillade du det? Hade du kul? Vad gillade du mest? Vad lärde du dig?…

Sluta tro på mig; att tro är att anta, gissa, inbilla sig. Jag vill inte att du ska tro på mig, jag vill att du ska tro på dig. Jag vill att du ska känna mig i dig när du kysser din älskade, när du stoppar om dina barn för natten, när du smeker din hund, när du badar i havet.

Sluta prisa mig, vilken sorts egoman tror du att jag är?

Jag är uttråkad med att behöva vara berömd. Jag är trött på att bli tackad. Känner du dig tacksam? Bevisa det genom att ta hand om dig själv, din hälsa, dina relationer, världen. Uttryck din glädje! Det är sättet att berömma mig.

Sluta komplicera saker och upprepa som en papegoja vad du har lärt dig om mig.

Vad behöver du fler mirakel till? Så många förklaringar?

Det enda som är säkert är att du är här, att du lever och att den här världen är full av underverk.

Gott slut och gott nytt önskar Johan Westerholm och de andra som bidrar som källor eller ibland skriver här på Ledarsidorna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se