Erdogans egen relation till nazismen

Bildkälla: Wikipedia
  • Torsdag 28 dec 2023 2023-12-28
E-post

Turkiets president Erdogan jämför Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med Hitler och nazismen. Men är det någon ideologi och stat som ligger närmast det tyska NSDAP ideologiskt är det faktiskt Erdogans eget AKP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan jämför Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med Hitler, rapporterar Reuters.

Erdogan liknar, i ett uttalande på onsdagen, attackerna från Israel mot Gaza med hur judar behandlades i Nazityskland.

– De brukade tala illa om Hitler. Hur skiljer du dig från Hitler? De kommer göra att vi saknar Hitler. Är det som den här Netanyahu gör på något sätt mindre än vad Hitler gjorde? Det är det inte, säger Erdogan.

Erdogan passade också på att kalla Israel för en “terrorstat” och att anklaga länder i väst som stöttar Israel för delaktighet i krigsförbrytelser.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu svarade med ett hårt motangrepp.

“Erdogan, som begår folkmord mot kurderna och har världsrekord i att fängsla journalister som motsätter sig hans styre är den sista personen som kan predika moral för oss” säger Netanyahu, enligt Reuters.

Känt retoriskt grepp

Ett känt retoriskt knep för att flytta fokus i en debatt är att anklaga motståndaren för de klandervärda egenskaper man själv hyser. Turkiets president Erdogans anklagelser om andras nazistiska vanföreställningar är inget nytt utan baseras på att hans eget parti både har dessa rötter samt hyser nazistiska ideal.

Att bränna en koran är ett ”hatbrott som måste stoppas”, sade Turkiets president Erdogan dagen efter att en svensk förvaltningsdomstol fastslagit att detta är en legal form av åsiktsyttring som ryms inom yttrandefrihetsgrundlagen.

Den turkiske utrikesministern jämförde då utvecklingen i Sverige med Nazityskland. Och nu jämför presidenten själv Israel med nazismen.

I turkiska medier är tonläget högt. Frågan om politiska kopplingar till nazistiska eller fascistiska organisationer är långt ifrån ett nytt problemområde för Turkiets president Erdogan. Han själv har vid ett flertal tillfällen både givit uttryck för nazistiska sympatier samt är öppen anhängare till en organisation som den tyska säkerhetstjänsten velat förbjuda för bland annat sina nazistiska ideal.

Milli Görüs.

Milli Görüş – en nazistisk rörelse i muslimsk tappning 

En av orsakerna till att Mehmet Kaplan tvingades lämna regeringen Löfven I 2016 var hans samröre med den turkiska islamistiska rörelsen Milli Görüs. Och även om minnet av detta nu bleknat hos svenska väljare är organisationen i allra högsta grad aktuell i en svensk kontext. Inte bara inför det turkiska valet har organisationen dessutom en allt större roll att spela för Turkiet i Europa och Sverige.

Skulle Sverige trots det turkiska motståndet till slut bli medlemmar i Nato kommer Sverige ha motsvarande frågor att ta ställning till om dess roll i samhället som Tyskland och hur de relaterar till demokratiska grundprinciper. Frågorna har varit aktuella i även Frankrike.

Milli Görüs är en organisation vars ideologi inbegriper bland annat krav på sharialagstiftning och en långt driven antisemitism. Milli Görüs delar historia med det regerande AKP-partiet och president Erdogan.

Milli Görüs (”Nationell vision”) heter den moderna turk-islamistiska rörelsen som grundades av Necmettin Erbakan 1969. Hans parti förbjöds tre gånger, men uppstod under nya namn och fick flest röster i valet 1996. Därmed blev han landets förste islamistiske premiärminister. Han fälldes dock i en oblodig militärkupp ett år senare och hans parti förbjöds för fjärde gången av författningsdomstolen.

Erbakans lära vilar på tre ben: en orubblig tro på sharia, ett djupt förakt för den västerländska livsstilen och en omfattande övertygelse om antisemitiska dogmer.

Tron på judisk världskonspiration genomsyrar rörelsen

Erbakan har hävdat att en judisk konspiration bakom i princip varje kris, katastrof och krig. Dollarn och EU var judiska påfund. Liksom världens största banker och medier. Judarnas yttersta mål var, enligt Erbakan, ett permanent världsherravälde där det inte fanns någon plats för turkarna.

Andra exempel som han fört fram är att det inte var så konstigt att tidningen New York Times hade så många kritiska artiklar om honom. ”Den drivs av judiskt kapital”, hävdade han. Och det var förklaringen till att tidningen gått till angrepp mot Turkiets ledare i över 130 år.

2014 hade tidningen Yeni Akit, organisationens egen tidning, ett porträtt av Hitler i mitten av veckans korsord där den rätta lösningen var ”VI SAKNAR DIG”.

Erdogans AKP, som bildades strax efter millennieskiftet, är en avknoppning av Milli Görüs.

Erbakan är Erdogans politiska förebild

Milli Görüs och Erbakan utgör en av Turkiets president Recep Tayyip Erdogans främsta ideologiska inspirationskällor vid sidan av den islamistiske och öppet antisemitiske poeten Necip Fazıl Kısakürek. Det går att spåra denna övertygelse  i olika former av uttalanden från den turkiske presidenten. Som när Erdogan tidigt under sin första presidentperiod nämnde Hitlers Tyskland som ”exempel på ett lyckat styre”.

Milli Görüs är en av de rörelser som den tyska säkerhetstjänsten försökt att förbjuda på grund av dess relationer till våldsbejakande och våldstillämpande islamism. Den tyska författningsdomstolen underkände kraven, men trots det tvingades den tyska polisen stänga två av Milli Görüs moskéer vid den gryningsräd i Berlin som involverade 800 poliser efter det att man hittat bevis för dessa kopplingar och verksamhet. Även Frankrikes president Emmanuel Macron har tagit steg för att förbjuda rörelsen i Frankrike.

Spridd i hela Europa

Totalt kontrollerar eller driver Milli Görüs 550 moskéer i Europa, detta kan läggas till de 900 turkiska moskéer som finansieras och bemannas av den turkiska religiösa myndigheten Diyanet.

När Erbakan dog 2011 ordnade Islamiska förbundet i Sverige en minnesstund för honom i Stora moskén i Stockholm. ”Han var och är en stor förebild för unga såväl som gamla turkar och andra muslimer runt om i världen”, skrev den dåvarande förbundsordföranden Omar Mustafa i sitt kondoleansbrev till medlemmarna. 

Islamiska förbundet i Sverige pekas av doktor Sameh Egyptson ut som Muslimska brödraskapets centralorganisation i Sverige.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se