Så finansierar Sverige anti-israeliska demonstrationer

Genrebild. Foto: Wikimedia / Can Pac Swire from Toronto, Canada.
  • Tisdag 22 okt 2024 2024-10-22
E-post

Palestinska Samordningsgruppen är PFLPs, PLPs och Hamas insamlingsorgan i Sverige och organisatören av flertalet pro-palestinska samt anti-israeliska manifestationer. Samordningsgruppen, som i praktiken är samma sammanslutning som en kulturförening i Malmö har en lång historia av svensk offentlig finansiering av direkt israelfientlig opinionsbildning.

Palestinska Samordningsgruppen, är PFLPs, PLPs och Hamas insamlingsorgan i Sverige och flertalet pro-palestinska samt anti-israeliska manifestationer.  Bakom Palestinska Samordningsgruppen återfinns Palestinska föreningars riksförbund som samarbetar även med Hizbollah och inte minst Samidoun som terrorklassats i Tyskland.

Relaterat: V åter i den sovjetkommunistiska frysboxen

Palestinska Samordningsgruppen är samlokaliserad med kulturföreningen Al Salam. Al Salam är en kulturförening som grundades 2009 i Malmö och som i huvudsak har bedrivit folkbildning i samarbete med Ibn Rushd studieförbund. Studieförbundet är under likvidering av sin verksamhet då de förlorade rätten till statsbidrag efter att Folkblidningsrådet förändrat villkoren i linje med vad både den tidigare regeringen men främst de reformer som den förre utbildningsministern Mats Persson (L) avkrävde främst Folkbildningsrådet.

Men att den svenska offentligt finansierade kapitalförsörjningen skulle upphöra med Ibn Rushd nedläggning stämmer inte. Palestinska föreningars riksförbund olika projekt finansieras direkt och indirekt via ForumCiv. ForumCiv är en offentligt finansierad civilsamhällesorganisation utan egentlig insyn då den inte har status som myndighet. Trots att föreningen har ett av Sida delegerat myndighetsliknande uppdrag.

Relaterat: Sverige fördjupar samarbetet med PFLP – trots Sidas garantier om motsatsen

Bland de projekt som svenska skattemedel finansierar via ForumCivs medlemmar, främst Palestinagrupperna och Palestinska föreningars riksförbund, hör bolaget Uncivilized Media. 

Bolaget är baserat i Ramallah på Västbanken och ägnar sig åt påverkansarbete online. De fokuserar på kampen mot ockupation och kolonialism globalt och har ofta reportage om mat, kultur och politik från olika delar av världen. Deras material är oftast på engelska och de riktar sig till en internationell publik. 

Bland inläggen på deras konto på X märks bland annat beskrivningar av Viet Cong-gerillans tunnelkrigföring, en direkt parallell till Hamas motsvarande strategi samt nära ideologiska band med den amerikanska BLM-rörelsen och Malcolm X

Uncivilized Media driver även opinion för en avfinansiering av staten Israel i enlighet med BDS-rörelsens ideal, Boycott – Desinvest – Sanctions. BDS-rörelsen har i Tyskland kategoriserats som antisemitisk men har ett starkt stöd i Sverige från bland annat Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan.

Ett annat Hamas-projekt som ForumCiv finansierar åt Palestinska föreningars riksförbund är  Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center (JLAC). 

I januari 2020 motsatte sig Palestinian NGO Network (PNGO), där JLAC är medlem, denna klausul i EU:s bidragskontrakt med palestinska icke-statliga organisationer som förbjuder bidrag att arbeta med och finansiera organisationer och individer som är utsedda på EU:s terrorlistor. PNGO och inte minst det svenskfinansierade JLAC hävdade och hävdar att palestinska terroristorganisationer är “politiska partier” och skall undantas från finansieringsförbudet. 

Relaterat: Finansiering av Hamas inte korruption

Något som ser ut att ha lyckats då de fortfarande uppbär svenska skattebidrag direkt eller indirekt från ForumCIv.

JLAC publicerade med denna delvis svenska finansiering nyligen boken ”We Have Names and We Have a Homeland” som bland annat  påstod att “brutalitet och sadism är sionismens sanna ansikte”. 

Boken  driver tesen, eller frågan formulerad som ett budskap om ”Har mänsklighetens historia någonsin känt till sådan brutalitet som utövas i Israels namn…?”

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se