Bland ålahuen, hyrtanter och en allmän skenhelighet

  • Lördag 25 mar 2023 2023-03-25
E-post

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har, sett över 100 år en bit kvar till Socialdemokraternas nivåer på nyhetsrubriker skapad av partiintern kultur. Statsminister Ulf Kristersson kan dock trösta sig med att hans regeringsunderlag per tidsenhet sedan valet 2022 med viss marginal kan sägas ”klå” den politiska arvsfienden i grenen politiska skandaler.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning mot en riksdagsledamot från moderaterna om misstänkt sexköp. Ledamoten har en ledande position i Moderaterna och är ett välkänt och inte minst erfaret tidigare kommunalråd från Stockholmsregionen.

Riksdagsledamoten är densamme som enligt åklagare har utsatts för grov utpressning, efter en sexnatt i hans övernattningslägenhet. Att det varit primärt Säkerhetspolisen som ansvarat för utredningen motiveras med att mannen har som riksdagsledamot och folkvald en utsatt ställning. I dessa fall är det ett normalt förfarande men eftersom mannen själv tycks ha begått brott som faller under allmänt åtal har nu Särskilda åklagarkammaren kopplats in. Den åklagare som är satt att utreda brott där riksdagsledamöter eller andra i motsvarande ställning misstänks.

Förundersökningen som har inletts gällande misstänkt köp av sexuell tjänst leds av chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren.

Med detta ökar statsminister Ulf Kristerssons problem markant. Inte bara har respekten för Kristerssons omdöme kommit att skadas efter att PM Nilsson tvingats bort efter att ha tjuvfiskat ål i det som numera i skärgårdskretsar benämns som ”Ålahuegate”.

Oisin Cantwell, Aftonbladet, ställer frågor om ledamotens omdöme och huruvida han utgör eller utgjort en säkerhetsrisk i ett vidare perspektiv:

Det finns emellertid bortom brottsbalkens paragrafer och den eventuella juridiska skuld som ska utkrävas även moraliska och principiella aspekter av det inträffade.

Hur hamnar ens en politiker med viktiga uppdrag i den här situationen? Det tyder, minst sagt, på sviktande omdöme.

Förtroendet för regeringen har även påverkats av hur Ebba Busch hanterat den drogliberala falangen inom Kristdemokraterna samt inte minst hur hon avskedade den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö. 

Johan Ingerö fick gå i något som bäst kan liknas vid ”Bad standing” efter att, för att citera Viktor Barth-Kron, Expressen, Busch antytt att Ingerö visat upp något som bäst kan kallas för ”klappusel” i rollen som partisekreterare. När allt tycks ha handlat om att Ingerö, i och för sig i kanske mindre diplomatiska ordalag, bett Europaparlamentarikern Sara Skyttedal att ställa in en intervju.

Skyttedal ska efter detta samtal från Ingerö ha blivit så traumatiserad att hon återfick minnet från ett fylleslag, varifrån övriga deltagare tycks ha högst diffusa bilder, efter att hon tillsammans med tre män på småtimmarna slocknat i en gemensam säng.

Vem som kommer efterträda Ingerö som partisekreterare under de förutsättningarna som partiet visat som arbetsgivare är tills vidare insvept i visst dunkel. Intresset för tjänsten bör betecknas som svalt även hos de mest inbitna och tungotalande partikamraterna.

Det går dock inte att som för vissa gör, skylla hela det kristdemokratiska eländet på partiledaren Ebba Busch. Kristdemokraterna är sprungna ur frikyrkorörelsen varför skenhelighet och i viss mån tungotal är en naturlig och ständigt närvarande del av partikulturen. Om än inte formellt antagen eller nedtecknad i partiprogrammet. Än.

Lägg därtill de i praktiken månatliga avslöjanden som Expo, Aftonbladet och Expressen publicerar om Sverigedemokraternas partikultur och politiska vandel. Senast ut var lokalföreningen i Klippan. 

Tolv SD-politiker i Klippan uteslöts ur partiet efter att de utsett två män med bakgrund inom den svenska nazistmiljön till politiska poster i kommunen. De två männen uteslöts ur SD redan 2018 men kunde 2022 göra en come-back i partiet. Uteslutningen 2018 skedde efter att Expo och Expressen avslöjat deras nazistförflutna.

Innan dess har olika delar av partikulturen som nått löpsedlarna kantat SD:s politiska historia. En historia som bjuder på en rik och varierad palett av olika politiska avarter. Eller särdrag.

Allt ifrån ledande företrädare som varit involverade i stenkastning på Pride-paraden, ”sponant heilande” vid olika interna tillställningar till regelrätta sponsrade fylle-resor till Vladimir Putins Moskva. 

Även om Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ackumulerat under 100 år har en bit kvar till Socialdemokraternas nivåer på svarta nyhetsrubriker skapad av partiintern kultur så kan Ulf Kristersson trösta med något. Kristerssons regeringsunderlag har per tidsenhet sedan valet 2022 med viss marginal kan säga sig ”klå” den politiska arvsfienden i grenarna väljarförakt, tveksam vandel, politisk korruption och andra särdrag samt avarter.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se