Fylleslaget 2014 förföljer Kristdemokraterna

Image by Couleur from Pixabay
  • Lördag 15 apr 2023 2023-04-15
E-post 115

Kristdemokraterna håller i helgen kommundagar i Örebro. Men oavsett helgens försök att gå vidare efter en turbulent vinter kommer effekterna av fylleslaget från 2014, när allt började alternativt slutade i en dubbelsäng, förfölja partiet lång tid framöver.

Kristdemokraterna samlas i helgen i Örebro för första gången sedan valet. Mötet ramas in av historiskt svagt väljarstöd. Sedan sommaren 2018 noterar Kristdemokraterna ett resultat under spärren, på 3,8 procent enligt SvD Sifo. Det är en signifikant nedgång sedan valet i höstas, men med den säkerhetsmarginal som finns på 0,6 procentenheter åt båda hållen pendlar KD:s resultat i praktiken mellan 3,2 och 4,4 procent. 

Mötet i Örebro präglas än mer, enligt Ledarsidornas källor av de konflikter som kunnat beskrivas i media samt inte minst slitningarna mellan den drogliberala europaparlamentarikern Sara Skyttedal och en mer konservativt orienterad frikyrkorörelse. Hennes linje är att avkriminalisera narkotikabruk, något hon även konsumerat själv. 

Skyttedal ska, enligt många bedömare kämpa för sin politiska överlevnad  men samtidigt är hon själv inte sen med att spela ut offerkoftekortet och implicera att hon avser lämna politiken.

Det som inte ventilerades rakt ut men som är ständigt närvarande i partiet är efterdyningarna av bråket mellan den avskedade partisekreteraren Johan Ingerö och. Skyttedal. Krisen nämns inte med ett ord, vare sig av Ebba Busch i hennes tal eller på pressträffen efteråt.

– Jag har sagt allt som är rätt och riktigt att säga i den här frågan. Det här är ett personalärende, det handlar om två personer som vi vill visa stor omsorg om. Jag tror inte att det gynnas av mer kommentarer, säger Ebba Busch.

Rätt och riktigt samt inte minst omsorgen om duon Ingerö-Skyttedal är med andra ord att Ingerö gjort ett så dåligt jobb som partisekreterare att han fått gå från sin tjänst i en offentligt kommunicerad ”bad standing” och utmålats som mer eller mindre, för att citera Victor Barth-Kron på Expressen som komplett ”klapp-usel”. Barth-Kron menade tidigare att

Nu har han (Ingerö) inte bara fått sparken och schavotterat i offentligheten som utpekad sexualförbrytare, han har också fått se sin närmaste chef informera hela Sverige om hur historiskt klappusel han dessutom var på sitt jobb.

”Stiff upper lip” 

Motsägelserna i alla uttalanden samt inte minst det uppenbara försöket att släta över partiets interna problem eller visa upp en ”stiff upper lip” når komiska nivåer när Skyttedal inför Expressen ska försöka beskriva stämningen i partiet med att 

– När kristdemokrater möts är det alltid fantastisk stämning. Det här är ett parti som bygger på medmänsklighet och som privatperson märker jag det. Det finns en stor värme och omsorg vilket är enormt värdefullt och ger energi.

Det är omöjligt att inte koppla Skyttedals uttalande till det fylleslag 2014 i samband med valvakan som tycks ha varit roten till dagens partiinterna slitningar. Där Ingerö och Skyttedal efter en enligt flera utsagor extrem alkoholkonsumtion slocknade med två andra män i en dubbelsäng.

Vad som hände därefter finns det olika historier om. Men om inte annat har efterdyningarna efter fylleslaget kunnat anses vara fantastiska och framkallat en speciell stämning i partiet.

Men att effekterna, och annat som sliter i partiet, skulle hota partiledaren Ebba Buschs position bör anses vara uteslutet även om partiets stöd i opinionen skulle sjunka ytterligare. Sprunget ur frikyrkorörelsens sektkultur sluter sig partiledningen och partiet för omvärlden och betygar istället Busch sitt stöd. 

En sluten kultur hon inte på något sätt är främmande för eller kan bemästra med sina egna rötter i Livets Ord. Det är möjligt för en enskild att lämna Livets Ord men Livets Ord lämnar aldrig en tidigare församlingsmedlem. Nätverken finns kvar och med dessa även kulturen och verktygen att styra och manipulera.

Men. Oavsett helgens försök att gå vidare så kommer effekterna av fylleslaget från 2018, när allt började alternativt slutade i en dubbelsäng (beroende på perspektiv) förfölja partiet lång tid framöver.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se