”Jag är uppvuxen med After Dark”

Jag växte upp med After Dark" av Johan Westerholm. Foto:Eget.
  • Lördag 5 aug 2023 2023-08-05
E-post 182

Varje år under Pride-veckan brukar ett riksdagsparti explodera av ilsken kritik mot festivalen och de ingående organisationerna. Årets festival utgör inget undantag efter Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder slagit an tonen. Med argument som känns igen från andra sammanhang genom åren. Som till exempel tidigare partiledardebatter.

Under onsdagen skrev riksdagsledamoten och Sveriges OSSE-ordförande Björn Söder (SD) på den sociala medieplattformen X, tidigare Twitter, att han ”har inget emot homo- eller bisexualitet” så länge någon sexuella läggning ”inte drabbar oskyldiga”. Söder menar vidare att ”Men detta med Pride och involvering av barn och legitimering av pedofili är en helt annan sak”.

Söder anklagar Priderörelsen för att ha nära kopplingar till pedofili. Det fördöms av bland annat utrikesminister Tobias Billström (M).

Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg har kommenterat Björn Söders uttalande i ett mejl till Aftonbladet. Hon skriver 

”Det är förståeligt att Björn Söder hyser agg mot en politiskt färgad organisation som återkommande kritiserat och exkluderat vårt parti utan anledning. Söders utspel är riktat mot Pride som organisation och inte mot Hbt+-personer, vilket Björn också varit mycket tydlig med”.

Den bild Söder sprider har dock ingenting med den verksamhet och de aktiviteter som ägt rum i Pride Park att göra. De bilder han sprider, med beskrivning, har annat ursprung. Och frågan är om han eller någon riksdagsledamot från Sverigedemokraterna varit i årets upplaga av Pride Park. Mycket litet tyder på det.

Men Söder är inte ensam om att vara avogt inställd till Pride-röreslen i allmänhet och vad de anser vara sexuellt avvikande beteende i synnerhet. Där homosexualitet inte är accepterat i hela partiet. Och attackerna mot Pride är inga ensklida händelser.

Expressen och tidskriften Expo har tidigare granskat olika SD-kandidater. Personer som har engagerat sig i högerextrema grupper, skrivit hatkommentarer eller attackerat Prideparaden. Idag innehar flera sverigedemokrater ämbeten och ledande positioner trots ett väl dokumenterat hat mot de minoritetsgrupper som partiet är avogt inställt till.

En av dem som kom fram i granskningen är en av kommunstyrelseledamöterna i Norrtälje kommun denna mandatperiod.

En annan, dock numera utesluten som medlem i SD, är chefredaktören på Insikt24, Simon O Pettersson. Han skrev i sin kritik mot Pride på Insikt24 att den ”homosexuella livsstilen” som han kallar destruktiv ”måste diskuteras”. 

Till tidningen Syre menade han i en intervju att han vill se restriktioner implementeras mot Pride.

Restriktioner som ofrånkomligen skulle inskränka den grundlagsskyddade rätten till att anordna fria och allmänna sammankomster. Men restriktioner i grundlagarna är ingenting nytt för partiet som bland annat motionerat om införandet av ett skändningsförbud mot nationella symboler i grundlagen.

Men att partiets ordförande Jimmie Åkesson ens skulle överväga att “offra” Björn Söder är uteslutet. Precis lika uteslutet som om statsminister Ulf Kristersson skulle ta avstånd från Carl Bildts uttalanden om att begränsa den svenska yttrandefriheten.

Åkesson har under åren förstärkt det sverigedemokratiska narrativet. I en partiledardebatt kritiserade Åkesson drag queens som läser barnsagor för skattepengar.  Flera gånger hänvisade han till en ”Skamlös vinhora” när han sannolikt referererade till duon Miss Busty och Miss Shameless som under sagostunder på ett kommunalt bibliotek i Olofström läst sagor för barn. Det vill säga, ingenting som belastade den statliga budgeten eller regelverket.

Hur en kommun disponerar sina medel ligger utanför riksdagens och regeringens kompetensområde så vida det inte är frågan om villkorade statsbidrag.

– Jag tycker det är helt vansinnigt att ”Skamlös vinhora” får skattepengar för att läsa sagor för barn, sa Jimmie Åkesson i debatten.

Det finns goda grunder att kritisera Sverigedemoktraterna för dess attityd och i flera fall förd politisk debatt samt retorik i relation till HBTQ-kollektivet i allmänhet och Pride-rörelsen i synnerhet. Men denna form av kritik biter inte på vare sig partiet eller  riksdagsgruppen då dessa genomsyras av samma inställning som den som Åkesson representerar.

Det som kan bita något bättre är om satiren mot partiet ökar. Att häckla och håna den istället för att kritisera och brännmärka den. Sverigedemokraterna har varit tydliga i debatt att häckel och hån i en kritik som riktas mot religiösa och politiska idéer, det som representerar makt över människor aldrig kan förbjudas. För det är ju som så att Jimmie Åkesson sagt det själv:

”Jag är uppvuxen med After Dark”

Uppväxt som sätter spår

After Dark är en svensk dragshow-grupp som varit mest känd med Christer Lindarw och Lasse Flinckman i huvudrollerna. Den startades 1976. Flinckman slutade som medlem ur gruppen 2009 och ersattes då av Lars-Åke Wilhelmsson. Gruppen lades ner år 2018 efter 40 år, men återvände i ny konstellation våren 2022 i Club After Dark på Vasateatern med Lindarw som producent.

Och är man som Jimmie Åkesson uppvuxen med After Dark, då blir det inte bättre än såhär:

De signerade grafiska bladen av “Jag är uppvuxen med After Dark” finns i storlek 40*50 cm finns i en upplaga numrerad 1-19.

Bladet finns även som onumrerad, men signerad, upplaga på Svenskt Arkiv.

För intresseaanälan maila [email protected].

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se