Så hade kriget i Libanon kunnat avstyras

Israelis attack mot den libanesiska staden Tyr 2006. Foto: Wikipedia.
  • Onsdag 2 okt 2024 2024-10-02
E-post

Samtidigt som svenska opinonsbildare från Socialdemokraternas tänkta regeringsunderlag hyllar Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallahs minne växer irritationen bland flera av Libanons minoriteter. Det som sker nu hade kunnat undvikas om FN drivit på för ett genomförande av Säkerhetsrådets resolution 1701. Något som Hizbollah med viss skicklighet kunde undvika.

Den iranska statskontrollerade nyhetsbyrån IRNA bekräftade under gårdagen att Iran utfört en attack mot Israel. Senare uppgav det iranska revolutionsgardet att robotanfallet var en hämnd för Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallahs död, rapporterar AFP. Enligt källor till Reuters har angreppet beordrats av Irans högste ledare Ali Khamenei.

Nasrallah eliminerades av IDF, den israeliska försvarsmakten, vid en precisionsattack mot Hizbollahs underjordiska högkvarter i Beiruts södra förorter för en knapp vecka sedan. 

I Sverige har Nasrallahs gärning hyllats av bland annat kulturs- och opinionsskribenten Kajsa Ekis Ekman samt vid minst en av Vänsterpartiets manifestationer i Göteborg vilket det senare opinionsbildaren och journalisten Sofie Löwenmark kunde återge.

Irans attack skall ses i ljuset av hur mycket prestige de lagt in i den pågående konflikten med staten Israel. Hamas är kraftigt försvagat även om vissa förband kan visa upp ett visst stridsvärde. Men detta kan sjunka snabbt då Hamas står i direkt beroendeställning till både Iran med det iranska Revolutionsgardet och Hizbollah. Ett samarbete som inleddes 1979 i samband med den förre PLO-ledaren Yassir Arafats besök i Teheran direkt efter ayatollah Ruhollah Khomeinis maktövertagande.

I Beirut är stämningen spänd efter att IDF inlett sin markoffensiv i södra Libanon och flygvapenattackerna har än så länge begränsats till Beiruts södra, Hizbollah-kontrollerade områden. I norra delarna av staden är det lugnare men med en tyst, och spänd, förväntan. Framför allt de kristna grupperna, som maroniter, kaldéer, kopter och syriacer håller en medvetet låg profil.

Konflikten står mellan staten Israel å ena sidan och Hizbollah med Iran samt Hamas, med det Muslimska brödraskapet å den andra. Och inte utan bitterhet menar de företrädare som Ledarsidorna var i kontakt med under gårdagen att det som sker nu, och även terrorattacken den sjunde oktober hade kunnat undvikas om det internationella samfundet, FN, haft kraft att driva igenom säkerhetsrådets resolution 1701. Som säkerhetsrådet antog 2006 i full enighet.

FN:s säkerhetsråds
resolution 1701 var avsedd att lösa Libanonkriget 2006. Resolutionen krävde ett fullständigt upphörande av fientligheterna mellan Israel och Hizbollah och inte minst en demobilisering och avväpning av terrororganisationens väpnade gren. Men den föll då endast Israel uppfyllde sin del av avtalet, till del i varje fall emedan Hizbollah inte på någon avgörande punkt uppfyllde det som ålades dem.

Något som stora minoritetsgrupper i Libanon inte förlåtit Hizbollah för. Allra minst nu.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se