Den iranska oppositionen utsatt för fara

Image by FreePik
  • Onsdag 19 jun 2024 2024-06-19
E-post

Diplomaten Johan Floderus fick en hjältes mottagande vid en noga förberedd och regisserad ankomst till Arlanda under lördagen. Ett storslaget mottagande trots att hans agerande föranlett irreparabla skador för den iranska oppositionen i den svenska diasporan och trots att detta bundit upp stora delar av den svenska utrikesförvaltningen i onödan.

I lördags landade EU-tjänstemannen och diplomaten Johan Floderus på svensk mark efter nästan 800 dagar i det iranska Evinfängelset. Floderus välkomnades av statsminister Ulf Kristersson (M) med blommor efter att ha landat i Sverige.

– ”Jag är äntligen en fri man, återförenad med min familj och förlovad”, skriver Johan Floderus, som friade till sin pojkvän vid återträffen på Arlanda.

– “Ulf Kristersson fick tårar i ögonen, såg jag. Själv tänkte jag att det var så typiskt min bror, med stora gester”, säger Ingrid Floderus till DN. 

Scensättningen bör ha varit noga planerad då fotografer och media normalt inte släpps in så långt på någon flygplats som i regel är skyddsobjekt.

Noggrann regi kring en hjältes återkomst

Vill du ta del av extramaterialet? Bli prenumerant och stöd garanterat oberoende media.

Idag får du som prenumerant möjlghet att ta del hur den iranska oppositionen reagerat på Floderus besök i Teheran i allmänhet och hur reaktionerna är bland svensk iranska oppositionella ter sig.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se