Efter bakslaget i Göteborg: Så kommer det Muslimska brödraskapet taktikanpassa

Ibn Rushd, Stockholms Moské, Islamic Relief. Montage
  • Fredag 26 feb 2021 2021-02-26
E-post 1026

När nu ett av Muslimska brödraskapets viktigaste nätverkskluster, studieförbundet Ibn Rushd gått på sitt första större bakslag blivit nekade bidrag i Göteborg som är ett tidigare starkt fäste vänds nu blickarna mot det biståndsindustriella komplexet. Utlandsbiståndet. Den tidigare rörelse från Brödraskapet efter år av förberedelser som tidigare bara anats kommer att bli allt tydligare. 

Under veckans utrikespolitiska debatt pressades utrikesminister Ann Linde av Sverigedemokraternas Marcus Wiechel i synen på samarbetet med Muslimska brödraskapets ena biståndsorganisation Islamic Relief.

De olika organisationer som vi samarbetar med kontrolleras väl, och framför allt kontrolleras verksamheten för att inte riskera att hamna i problem med till exempel korruption eller liknande. Den organisation som Markus Wiechel tar upp heter Islamic Relief Worldwide och har de senaste tre åren kommit ut väl i utvärderingar som certifierats enligt Core Humanitarian Standard. 

Signalen som Sveriges utrikesminister var lika viktig som avgörande för det Muslimska brödraskapets svenska kluster av organisationer. Studieförbundet Ibn Rushd, som tidigare varit den ekonomiska motorn i det svenska Brödraskapet, nekades under tisdagen kommunalt bidrag i Göteborg. Göteborg intar en särställning för Brödraskapet som kunnat arbeta med skoletableringar och andra verksamheter tämligen ostört fram tills 2020.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Ur artikeln:

  • Muslimska brödraskapet taktikanpassar
  • Två exempel: Mehmet Kaplan och Omar Mustafa
  • Europa stänger finansieringen – Sverige ökar
  • Brödraskapets finansiering garanteras av svenska biståndsmedel

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se