Frankrike förbjuder de Grå vargarna – Så påverkas Sverige

De Grå vargarna, Turkiets president Erdogan gör de Grå vargarnas tecken. Montage.
  • Onsdag 4 nov 2020 2020-11-04
E-post 2180

Den franska regeringen kommer under dagen att fatta beslut om att förbjuda den turkiska organisationen Grå vargarna att vara verksamma i Frankrike. Ett beslut som i allra högsta grad kommer att påverka Sverige.

Den franska regeringen kommer under onsdagen att fatta beslut om att förbjuda den turkiska organisationen Grå vargarna att vara verksamma i Frankrike. Den franske inrikesministern meddelade detta i måndags. Beslutet är ett resultat av de ökade spänningarna mellan Frankrike och Turkiet under de senaste månaderna.

Turkiet, som utväxlat ett häftigt ordkrig med Frankrike sedan mordet på Samuel Paty, var en av de första att fördöma attacken men detta räckte inte för Frankrike.

– Turkiet står vid Frankrikes sida i kampen mot terrorism, menade det turkiska utrikesdepartementet i ett skriftligt uttalande.

Motivet för den attacken var att läraren visat upp karikatyrer av profeten Mohammed i samband med en lektion om yttrandefrihet. Frankrikes president Emmanuel Macron lovade efter det hårda åtgärder mot islamsk extremism samtidigt som han försvarade yttrandefriheten ‒ även rätten att publicera karikatyrer som kan såra.

Hela artikeln endast öppen för prenumeranter.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation samt hela nyhetsarkivet.

Johan Westerholm är ansvarig utgivare och chefredaktör.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se