Konflikten i Gaza: Turkiet höjer insatserna

Turkiets flagga / Karta Israel-Palestina. Bildkälla: Wikipedia. Montage.
  • Onsdag 1 nov 2023 2023-11-01
E-post 105

I skuggan av den väpnade konflikten mellan staten Israel och Hamas höjer Turkiet insatserna. Genom att dra in sig själva i det diplomatiska spel som borde ha fokuserat på att få slut på striderna har Turkiet manövrerat sig till en position att ta en huvudroll och inte en marginell biroll.

I Turkiets förhandlingar med EU har landet prioriterat att modernisera tullunionen och genomförandet av en viseringsliberalisering till turkiska medborgare.  Det menade den turkiska utrikesministern Hakan Fidan när han mötte EU-ländernas ambassadörer. Fidan uttryckte Ankaras förväntningar på ett positivt gensvar från Bryssel rapporterar den regimtrogna tidningen Hürriet Daily News.

“Vi har gjort vårt åtagande i detta syfte tydligt. Vi fäster vikt vid budskapen från EU, men de bör omsättas i praktiken”, sa Fidan till EU-ländernas ambassadörer vid deras möte den 30 oktober, enligt diplomatiska källor.

Turkiet kräver ett omedelbart upphävande av restriktionerna som försenar turkiska medborgares visumprocesser. Visumen som ges till våra medborgare bör vara långsiktiga med flera inresor, sade han.

Vad avser antiterrorsamarbete efterlyste Fidan mer samarbete med EU:

”Vi måste ha ett starkare samarbete med EU i kampen mot terrorism. Türkiye spelar en viktig roll för att lösa problemen i vårt grannskap. Vi hoppas att EU kommer att närma sig med en mer visionär förståelse och lämna små politiska kalkyler åt sidan, sa han.

När det gäller den pågående konflikten i Mellanöstern underströk Fidan att

“Vi bör förhindra att konflikten sprider sig till regionen. En fredsprocess på grundval av erkända parametrar bör omedelbart påbörjas. Vi är hoppfulla att vi kan dra nytta av garantimekanismen”.

“Det faktum att vissa länder vidtar åtgärder för att förbjuda pro-palestinska demonstrationer samtidigt som de tillåter attacker mot vår heliga bok, Koranen, under förevändning för yttrandefrihet är en dubbelmoral”, tillade han.

Relaterat: Sverige förväntas ge Turkiet helhjärtat stöd – trots tidigare kritik från Europarådet

Detta sker samtidigt som ILF, International Legal Forum som är en sammanslutning av internationella jurister från olika länder lämnat in en begäran om utredning av krigsbrott av Hamas vid ICC, den internationella brottmålsdomstolen.

Turkiet har varit Hamas behjälpliga att ge flera ur organisatinens ledning nya identiteter och turkiska pass. Pass som gör det möjligt att, om Turkiet medges liberaliserad visering, kan resa fritt i Europa. Hamas är av EU klassad som terrororganisation.

Relaterat: Så var Turkiet en förutsättning för Hamas attack mot Israel

I skuggan av den väpnade konflikten mellan staten Israel och Hamas höjer Turkiet insatserna. Genom att dra in sig själva i det diplomatiska spel som borde ha fokuserat på att få slut på striderna har Turkiet manövrerat sig till en position att ta en huvudroll och inte en marginell biroll.

Relaterat: Så mobiliserar Iran och Turkiet en axel i kulturkriget mot Sverige

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se