Nordén: Att Sverige upprätthåller yttrandefrihet är inget att be om ursäkt för

Free image via Flickr. Sharia-domslut under utmätning mot kvinna. Montage.
  • Tisdag 24 jan 2023 2023-01-24
E-post

Den svenska yttrandefriheten stresstestas. Om statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) börjar darra på manschetten så ska det påtalas. De saknar mandat att dagtinga med svensk grundlag.  Att Sverige upprätthåller yttrandefriheten är inget att be om ursäkt till diktaturer eller auktoritära stater för. Det är precis tvärtom menar Edward Nordén. 

Plötsligt tycker all världens muslimska diktaturer att Sverige beter sig ociviliserat som tillåter yttrandefrihet. Ska man bli bekymrad eller bara sträcka på sig?

Efter lördagens tilltag av den danske provokatören Rasmus Paludan med en koranbränning – som gick lugnt till – har protesterna börjat ta fart nu i efterhand. Det som började med en kurdisk provokation mot Erdogans styre i Turkiet fick extra fart med Stram Kurs partiledare Rasmus Paludans besök i Stockholm. Paludan har flera gånger stresstestat den svenska förmågan att upprätthålla yttrandefriheten och demonstrationsrätten. 

För den som kan tänka i flera led har det blivit en tankeställare. 

Hundratals skadade poliser, brända polisbilar och våldsamma upplopp. En poliskår som vid tidigare tillfällen tappat kontrollen över de våldsamma och än värre varit tvungna att neka tillstånd utifrån det faktum att man inte kunnat klara säkerheten. Det påtagliga i att endast kunna gripa våldsverkarna i efterhand med hjälp av filmat material. I den meningen har det varit en plågsam, men viktig, insikt om massiva problem som dolts under ytan. 

Turkiet har parallellt och under en längre tid nekat Sverige inträde i försvarsalliansen NATO. Den turkiska presidenten Erdogan är en skicklig spelare som passat på att pressa Sverige på eftergifter gällande kurdiska, och terrorstämplade, organisationen PKK. Efter Paludans aktion kommer nu de sedvanliga protesterna från världens muslimska länder. 

Sveriges officiella twitterkonto för statsministern har formulerat något som kan tolkas som ett fördömande av koranbränning. Det var inte begåvat. Utrikesminister Billströms uttalande är ännu värre.

Relaterat: Så fick Erdogan ner Sverige i spagat

Det styrker narrativet att Sverige behöver krypa och ursäkta sig för islamofobi, en term som radikala islamister vill arbeta in i de internationella konventionerna och som saknar stöd i vetenskapen. 

Vem behöver realpolitik? Det räcker med att elda på en fabricerad religionskonflikt

Alla muslimska diktaturer eller semi-auktoritära regimer fördömer nu unisont Sveriges upprätthållande av yttrandefriheten. Länder som inte lyfter ett finger eller bemödar sig en gäspning åt egna muslimska medborgares obefintliga mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, andra religiösa gruppers rättigheter eller sexuella minoriteters rättigheter vill nu starkt fördöma kränkningen som skulle uppstå när en koran bränns av en dansk provokatör.

Afghanistans utrikesministerium – styrt av Talibanerna – är både ledsna och arga över händelsen. Att bränna ned skolor för flickor är rimligt, men att bränna en koran är horribelt och ociviliserat. Sist ut är Putins allierade diktator i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov. Styret i ett land som förföljer och torterar homosexuella tycker att det är väldigt ofint att Sverige tillåter en man att bränna sin egen koran i Stockholm.

Det första man bör göra är att rationalisera detta en smula. 

Svensk yttrandefrihet, demonstrationsrätt och tryckfrihet är grundstenar i vår demokrati. Grundlagar. Där ingår naturligtvis även kritik och hån av religioner. I det ingår naturligtvis även islam. Allt annat är helt uteslutet. Bara diktaturer och obetänksamma tror att alla världens länder – oaktat styrelseskick eller religion – ska införa och upprätthålla  förbud mot kritik eller hån av islam. Eller att alla som passerar den gränsen ska tystas, fängslas eller mördas. 

Relaterat: Det handlar om principer (av Edward Nordén)

Tack och lov bestämmer inte muslimska diktaturer över fler länder än sina egna. Mord, terrorattacker och förföljelse av de som anses kränka islam måste vid något tillfälle betraktas som mer skändligt än att på europeisk mark häda mot islam. Innan dess har vi inget att diskutera. Vi behöver sluta låtsas som att det är ett normalt beteende att reagera med våld, stenkastning eller mord-terror- och våldtäktshot när någon bränner en kopia av en bok. Det är inte ett normalt beteende av en vuxen, myndig människa i ett civiliserat land. 

Trehundra skadade poliser är fler än en bränd koran. Tio brända polisbilar är fler än en bränd koran. Svensk lag går före enskilda gruppers religiösa lag. Svensk grundlag går före tio diktaturers kränkthet. Andra NATO-länder , som USA och Danmark, har precis samma yttrandefrihet och avkrävs förstås inte att strypa sina grundlagar. Det ska inte Sverige göra heller. 

Om statsminister Kristersson (M) och utrikesminister Billström (M) darrar på manschetten så ska det påtalas. De saknar mandat att dagtinga med svensk grundlag.  Att Sverige upprätthåller yttrandefriheten är inget att be om ursäkt till diktaturer eller auktoritära stater för. Tvärtom. 

Edward Nordén
Jordbrukare, debattör och partistyrelsemedlem i Medborgerlig Samling

Relaterat: Paludan balanserar på yttrandefrihetens gräns

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se