Partiet Nyans har inlett den svenska valrörelsen – I Turkiet

Partiet Nyans afficher i Kulu, Turkiet, 2021. Läsarbild.
  • Onsdag 8 dec 2021 2021-12-08
E-post 2316

Valrörelsen inför det svenska riksdagsvalet 2022 har redan inletts. I det turkiska samhället Kulu, strax utanför huvudstaden Ankara, har Partiet Nyans med president Erdogans goda minne inlett sin kampanj som kommer påverka 10 000-tals svenska röster.

I det turkiska samhället Kulu, som ligger mellan Ankara och Konya finns skyltar på svenska, svenska namn på butiker och företag ssamt att man kan höra svenska talas på gatorna. Nästan alla invånare i Kulu har bott i Sverige eller har familjemedlemmar som bor eller har bott i Sverige. Kulu har starka band med en historia som går tillbaka till 1960-talet med den arbetskraftsinvandring som förstärkte bland annat den svenska industrins expansion som bland annat beskrivs av Sveriges Radio i ett inslag från 2019. Många av dessa arbetskraftsinvandrare tänkte att de skulle resa tillbaka hem efter några år men de flesta blev kvar och bara i Stockholmsområdet finns idag omkring 20,000 personer med anknytning till Kulu.

Men de som flyttade tillbaka behåller banden till Sverige. Inte bara genom att familjemedlemmar stannat kvar utan även för att flera av dom under den tid de var i Sverige blev svenska medborgare och därmed berättigade att rösta i svenska riksdagsvalet. Genom åren har främst Centerpartiet och Socialdemokraterna setts kampanja i Kulu under den svenska valrörelsen.

Expressen kunde under valrörelsen 2018 rapportera om hur bland annat S-ledamoten Sultan Kayhan syns kampanja på en plats där väljarna ska ta valsedlar själva i ett tv-inslag från TRT World i Kulu i Turkiet. Enligt vallagen får politikerna inte kampanja på den plats där väljarna tar sina valsedlar. Vid sin sida kunde även Mikhail Yüksel, vid tidpunkten andranamn på Centerpartiets lista för Västra Götaland efter partiledaren Annie Lööf. Yüksel kom att avslöjas ha nära relationer till de Grå Vargarna, det turkiska ultranationalistiska fascistiska regeringspartiet MHP:s ungdomsorganisation varför han inte bara uteslöts från Centerpartiet utan även ströks från den svenska vallängden. 

Under samma valrörelse kunde även Sultan Kayhan avslöjas att ha ett visst samröre med de Grå Vargarna, en middag med företrädare organisationen i Sverige, men detta föranledde ingen åtgärd av Socialdemokraterna.

Yüksel kom efter detta att grunda Partiet Nyans. Ett identitetspolitiskt islamistiskt parti där det turkiska inslaget är tydligt. Partiet Nyans har bland annat fått stor uppmärksamhet i av president Erdogan kontrollerad media. Och det semi-officiella stödet från AKP till Mikhail Yüksel går längre tillbaka.

Relaterat: Nyans – en del av det islamistiska turkisknationalistiska klustret

I ett videoklipp, som filmats av Erdogan-vänliga nyhetsbyrån Anadolu Agency, uppmanade president Recep Tayyip Erdogans lobbyorganisation UETD (United of European Turkish Democrats) officiellt och i närvaro av Turkiets ambassadör i Stockholm i december den 17 december 2017, att svenskar med rötter i Turkiet bör rösta på Mikail Yüksel vilket Kurdo Baksi kunde avslöja 2018.

Att få tillstånd att bedriva politiska kampanjer på turkiskt territorium förutsätter att den enskilde dels blir insläppt i landet, dels har det regeringsbärande partiet AKP:s stöd, inte heller är det självklart för svenska politiker att beviljas tillstånd. Det finns exempel på hur svenska politiker nekats tillträde vid gränsen. 2018 nekades den miljöpartistiske politikern Jabar Amin inresevisum till Turkiet när han som OSSE-observatör inför det turkiska valet 2018 skulle bevaka valet. Amin har rötter i irakiska kurdistan och som kurd utgör Amin ett hot eller problem för det turkiska partiet AKP.

Yüksel och Partiet Nyans har fått omfattande uppmärksamhet i tidningen Yeni Şafak. Yeni Şafak  ingår i  Albayrak Group, som äger tidningen genom  Albayrak Media Group som även äger två TV-kanaler. Albayrak Group har en vittomspännande verksamhet som spänner från att leverera stridsfordon till den turkiska armén till att ansvara för återuppbyggnaden av jordbävningsdrabbade områden. En av sönerna i familjen som äger företagsgruppen har tidigare varit finansminister och gifte sig senare med Erdogans dotter.

Relaterat: Så stödjer AKP och Erdogans maktkluster Partiet Nyans

Sedan en tid har nu Mikhail Yüksel och partiet Nyans inlett valrörelsen för 2022 års svenska riksdagsval i Kulu. Detta visar fotodokumentation som inkommit till Ledarsidorna. Att Nyans kunnat göra detta redan nu har med stor sannolikhet kunnat möjliggöras med de dokumenterade och nära band som Yüksel personligen har med president Erdogans AKP och dess medieplattformar. Och Kulu är en viktig plats för Erdogan och Yüksel att inleda kampanjen på i tid då detta kommer påverka alla de 20 000 väljare i Sverige som har banden kvar med Kulu.

Som i sin tur kommer påverka sin närmaste omgivning i den turkiska diasporan i Sverige under den svenska valrörelsen 2022.

Relaterat: Därför kommer Nyans vinna framgångar 2022

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se