Så kan Turkiet lämna NATO

Eurofighter. Foto: Wikipedia.
  • Onsdag 22 nov 2023 2023-11-22
E-post

Turkiet agerar nu på andra marknader för att förstärka sin försvarsförmåga. Dock måste det anses tveksamt om detta agerande är uppriktigt eller om allt inte är ett spel från den bångstyrige sultanen i Ankara sida för att provocera fram ett beslut från NATO att slutligen utesluta Turkiet från försvarsalliansen.

Turkiet fortsätter att sända ut dubbla signaler i hur de långsiktigt ser på sin säkerhetspolitisk. Efter att ha först nekats leveranser av USA:s F 35-system och när leveranserna av de kompletterande c.40 F-16 som skall förstärka den nuvarande numerären av motsvarande modell försenas har Turkiet börjat ställa frågor kring Eurofighter. Detta rapporterades av den regimtrogna tidskriften Hürriet Daily News tidigare

Turkiets försvarsminister Güler menade i ett möte med turkiska parlamentariker att han är numera personlig motståndare till köp av F-35 trots att Turkiet sedan tidigare erlagt en handpenning om 1,6 MDR USD utan få vare sig flygplan eller pengarna tillbaka. Leveransen stoppades av USA med hänvisning till Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400. Ett av världens mest avancerade. En genomförd affär med F-35 skulle ge det ryska systemet möjlighet att ytterligare anpassas och finkalibreras för att bekämpa F-35 och andra för USA:s luftförsvar avgörande vapensystem.

Utkomsten av F-35 och förseningen av kompletterande F-16 har gjort en modernisering av Turkiets flygvapen till en högsta prioritet för president Erdogan.

Turkiets egna försvarsprojekt stridsflygplanet Kaans motor är planerad för produktion 2028,. Flygplanet Kaan förväntas vara i drift med egen motor 2031.

Ministern menade att Turkiet nu  siktar på att köpa 40 Eurofighters, men tillsvidare försenas detta då Tyskland är emot detta medan Storbritannien och Spanien har lovat att försöka övertyga Tyskland om något annat. Eurofighter tillverkas gemensamt av Tyskland, Storbritannien, Spanien och Italien i ett konsortium.

Güler tog upp frågor kring de ryska S-400-missilsystemen men gav inget svar på hur detta system kommer att användas operativt.

 “När vi känner behovet och trycker på knappen kommer alla som är nyfikna att se det.”

Det bör betecknas som osannolikt att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommer att godkänna Turkiets begäran om att köpa Eurofighters enligt Bloomberg. Nyhetsbyrån citerar anonyma källor som menar att påfrestningarna har ökat mellan NATO-allierade och Turkiet sedan  den senares förvärv av det ryska försvarssystemet och har bidragit till detta beslut. En försäljning av Eurofighter skulle bara spela huvudmotståndaren NATO i händerna som då skulle få en unik kunskap om Eurofighters olika prestanda.

President Recep Tayyip Erdoğans nyligen fördömde Israel som en “terroriststat” komplicerar saken ytterligare, sa de.

Ankara begärde tidigare officiellt att köpa 40 nya F-16 och 79 moderniseringssatser från USA som ett alternativ till F-35. Försäljningen har dock ännu inte fått formellt godkännande från den amerikanska kongressen, med invändningar  som nu liknar de avgivna som har stoppat  den tidigare processen med F-35.

Tiden rinner dock ut för Turkiet. USA kommer inte i nuvarande läge leverera vare sig F-16 eller F-35 under överskådlig tid samtidigt som Euroofighter-leveranser kommer blockeras av Tyskland som inte under några omständigheter kommer att acceptera genomföra affärer som skulle riskera Israels säkerhet. Kommer Kaan drabbas av ytterligare förseningar bör det inte uteslutas att Turkiet kan vända sig till Ryssland eller Kina för förvärv av femte generationens stridsflygplan. 

En manöver som skulle innebära det slutliga steget ut ur NATO. Ett beslut som Turkiet inte kommer fatta själva utan kommer, för att bibehålla sin heder inför de egna väljarna, tvinga NATO att fatta.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se