Socialdemokraternas djupa kärlek till diktaturer tydligt efter försvaret av VPK

Stefan Löfven / USSR Statsvapen. Pressbild/Wikipedia. Montage
  • Onsdag 31 mar 2021 2021-03-31
E-post 5048

Statsminister Stefan Löfvens försvar av VPK:s värderingar under gårdagen skymmer det faktum att det snarare är Socialdemokraterna som har den längsta kärleksrelationen med regimer som förföljer oppositionella och homosexuella. En kärleksrelation som går in i våra dagar där S inte bara förnekat de baltiska staterna sin frihet utan även menat att man delar värderingar med Zimbabwes tidigare diktator Robert Mugabe.

Gårdagens artikel i Dagens Nyheter, när statsminister Stefan Löfven, S, menade att han aldrig uppfattat att VPK, eller Vänsterpartiet Kommunisterna som utgjort ett mer eller mindre nödvändigt (på senare år direket nödvändigt) stöd för socialdemokratiskt maktinnehav, vara odemokratiskt eller inte stå upp för demokratin fick kraftiga reaktioner. 

Bli prenumerant

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela podcasten.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel:

  • Socialdemokraterna gav Sovjetunionen stöd i Socialistinternationalen för planerna på att invadera Polen 1981
  • Socialdemokraterna menade 1989 att endast en högljudd minoritet i de baltiska staterna ville ha självständighet. Ställde sig bakom den sovjetiska ockupationen och annekteringen
  • Hyllar bland annat Che Guevara trots hans hat och repressiva politik riktat mot homosexuella
  • Säger sig dela värderingar med Robert Mugabe så sent som 2016

I extramaterialet finns även ett utdrag från Bo Thetuenbergs dagböcker från UD. Utdraget innefattar ett faksimil ur Socialistinternationalens protokoll från presidiemötet där uppgifterna om Pierre Schoris och Socialdemokraternas stöd till en sovjetisk invasion av Polen styrks.

Faksimilet är från The Bukovsky Archives och är den resolution som antogs av Socialistinternationalens sekretariat den 16 December 1980, St 241/108.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se