Sverige ställs utanför internationellt klimatarbete – bedöms inte tillföra något

Skogsbrand, statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Flickr samt pressbild. Montage.
  • Söndag 28 mar 2021 2021-03-28
E-post 18610

Sverige ställs utanför när 40 utvalda stats- och regeringschefer samlas för att diskutera hur kampen mot klimatförändringarna skall ske och koordineras. En allvarlig motgång för statsminister Stefan Löfven samtidigt som orsakssambanden går att spåra tillbaka till hans företrädares, Fredrik Reinfeldt (M) insatser på forskningsområdet.

USA:s president Joe Biden meddelade i fredags att USA står värd för ett virtuellt klimattoppmöte den 22 och 23:e april. Det virtuella toppmötet för utvalda världsledare kommer att streamas live för allmänhet.

Klimatfrågan är en prioriterad fråga för USA:s nyinstallerade president Joe Biden. Han agerade sin första dag i sitt ämbete för att återföra USA till Parisavtalet. Bara några dagar senare, den 27 januari, meddelade Biden att han skulle sammankalla ett ledartoppmöte för att förstärka de stora ekonomiernas ansträngningar för att ta itu med klimatkrisen.

Bli prenumerant

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar och podcasts..

Ledarsidorna har fattat ett principiellt beslut att inte ansöka om presstöd. Det går inte, menar vi, att driva opinon mot det bidragsindustriella komplexet och samtidigt göra sig beroende av bidrag med bibehållen trovärdighet.

Graden av bidragsberoende, i detta fall presstödet, menar vi är direkt proportionellt i relation till självständigheten. Vi väljer självständigheten.

Presstödet ingår som en komponent i det bidragsindustriella komplexet.

Ur dagens artikel:

  • Sverige exkluderat
  • Svag forskning som dessutom styrs politiskt
  • Spåren går tillbaka till Alliansen
  • Omfattande flykt av spetsforskning
  • Genus och gender prioriterat
  • Regleras i förordningar

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se