Terrorlistad organisation del av Jamal el Hajs valrörelse 2006

Al Aqsa Foundation logo
  • Söndag 4 jun 2023 2023-06-04
E-post 91

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal el Haj har vid ett flertal tillfällen tagit avstånd från terrororganisationen Hamas samt förnekar allt samröre, även historiskt, med organisationen. Men så har det inte alltid varit. 2006 inte bara frekventerade el Haj en Hamas-kopplad stiftelse i Malmö, stiftelsens lokaler utgjorde även en av el Hajs plattformar i valrörelsen.

Al Aqsa Spannmål Stiftelse (“al-Aqsa Grain Foundation”), även känd på arabiska som Sanabil al-Aqsa, är den svenska grenen av al-Aqsa Foundation, en av Hamas större internationella insamlingsstiftelser.

al-Aqsa Foundation huvudkontor låg i Tyskland tills det stängdes av tyska myndigheter i juli 2002. Organisationen har drivit lokala filialkontor i bland annat Nederländerna, Danmark, Belgien, Sverige, Pakistan, Sydafrika och Jemen. 

I maj 2003 uppmanade amerikanska myndigheter i ett brev till svenska myndigheter att frysa al Aqsa spannmålsstiftelse tillgångar, som de hävdade gav pengar till Hamas.

I maj 2003 fick al-Aqsa-stiftelsen av USA:s finansdepartement klassificeringen att vara en terroristorganisation. Som ett resultat av detta beslut blockeras alla tillgångar i al-Aqsa Foundation samt dess underliggande verksamheter och transaktioner med organisationen är olagliga. Andra stater, bland annat Nederländerna, Tyskland, Danmark, Storbritannien, Luxemburg och Schweiz, har också vidtagit åtgärder mot al-Aqsa Foundation. Dock ej Sverige.

Den 24 oktober 2006 greps stiftelsens ordförande Khalid al-Yousef av Säkerhetspolisen som misstänkt för förberedelse till terroristbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grova brott mot den svenska finansieringslagen. al-Yousef släpptes från häktet efter tre dagar, i brist på bevis.

Al-Aqsa Spannmål är för närvarande svartlistad av FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

Men organisationen, som hade sitt säte och sina lokaler under 2006 på Nobelvägen i Malmö utgjorde en central samlingspunkt för svenska Hamas-sympatisörer samt vidhängande kluster. En lokal som även den dåvarande kommunpolitikern Jamal el Haj (S) frekventerade under valrörelsen.


Prenumerera på Ledarsidorna 

Vill du ta del av hela artikeln? Där Ledarsidorna kan presentera urkunder som styrker att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal el Haj haft en närmare relation med terrororganisationen Hamas än tidigare känt.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.
Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se