Ge Sveriges bönder frihet att föda världen med kvalitetsmat

Edward Norén. Foto: Eget/SCB. Montage
  • Lördag 19 apr 2025 2025-04-19
E-post

Sverige kan producera mer och bättre mat utan att kompromissa med miljön eller djurens välfärd. Vi har tekniken, kunskapen och viljan. Det som saknas är en jordbrukspolitik värd namnet – en politik som ser bönderna som en tillgång, inte ett problem menar Edward Nordén, jordbrukspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling. 

Sverige har unika förutsättningar att producera livsmedel i världsklass: rent vatten, bördig jord, strikta djurskyddslagar och minimal användning av antibiotika och kemikalier.  Ändå importerar vi mat som inte lever upp till våra egna höga krav – mat som serveras till våra barn i skolan och våra äldre på boenden. 

Samtidigt kvävs våra bönder av byråkrati, höga kostnader och en politik som saknar långsiktighet. Det är dags att vända utvecklingen. 

Sverige kan bli en vinnare på den globala marknaden för hållbar mat – om svenska politiker får tummarna loss.

Vår självförsörjningsgrad är idag ynka 50 procent. I en kris skulle Sverige svälta inom en vecka utan import, eftersom vi saknar lager och balans mellan egen produktion och inköp från utlandet. Detta är inte bara ett ekonomiskt problem – det är en säkerhetspolitisk risk. 

I en värld präglad av geopolitisk oro, klimatförändringar och antibiotikaresistens borde ett land som Sverige, med sin rena och hållbara livsmedelsproduktion, stärka sitt jordbruk, inte försvaga det.

Ändå ser vi en nedåtgående spiral. På 30 år har 90 procent av mjölkgårdarna försvunnit, och bönder tyngs av en regelbörda som ökat med 135 procent, där tillstånd och anmälningar skjutit i höjden med 600 procent. En majoritet av bönderna beskriver reglerna som krångliga, motsägelsefulla och tidskrävande.

Relaterat: Nordén: Energikrisen endast toppen på ett isberg

Detta är ett politiskt misslyckande. Svenska bönder konkurrerar på en global marknad, men hämmas av höga skatter, snåriga regelverk och en offentlig sektor som ofta väljer billig import framför svenskt. 

Det är varken rimligt eller hållbart. Varför ställer vi tuffa krav på våra bönder, bara för att sedan importera livsmedel som produceras på sätt som skulle ge böter eller djurförbud i Sverige? 

Hälften av landets livsmedelsproduktion kommer från Skåne, men endast 7 procent av Sveriges yta är odlingsbar. Att då missgynna jordbruket är att spela ett högt spel med vår framtid.

Relaterat: Sveriges svaga livsmedelssäkerhet ett säkerhetshot

Men det finns en väg framåt. Sverige har chansen att bli en ledande exportör av hållbara, högkvalitativa livsmedel. Vår modell – låg miljöpåverkan, hög djurvälfärd och minimal antibiotikaanvändning – är en tillgång i en tid då världen efterfrågar säkra och miljösmarta alternativ. För att lyckas krävs dock politisk vilja. Här är tre konkreta förslag:

  1. Förenkla byråkratin rejält. Regelverket måste slimmas till en hanterbar nivå. Bönder ska inte drunkna i pappersarbete utan få tid att producera mat. Minska antalet tillstånd och anmälningar och gör reglerna tydliga och enhetliga. 
  2. Sänk kostnaderna. Höga skatter, kostnader och avgifter gör det svårt för bönder att konkurrera. Genom att sänka dessa kan vi ge jordbruket andrum att investera, växa och anställa. Lönsamhet är nyckeln till ett livskraftigt jordbruk.
  3. Prioritera svenskt vid upphandling. Offentliga kök i skolor, sjukhus och äldreboenden bör välja livsmedel som följer svenska regler. Det stärker både bönderna och förtroendet för maten vi äter. Det är fullt möjligt att inom ramen för LOU, lagen om offentlig upphandling, ställa kvalitetskrav som stimulerar svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion.

Att stärka jordbruket handlar inte om protektionism – det handlar om ett genomtänkt ansvar. Ett livskraftigt jordbruk är grunden för en levande landsbygd, fler jobb och ökad trygghet.

Det är också en möjlighet att exportera svenska värden: hållbarhet, kvalitet och respekt för natur och djur. Men då måste politikerna sluta lägga krokben för bönderna. Regeringens livsmedelsstrategi, senast uppdaterad, levererar inte de lösningar som behövs. Bönder vet själva vad som hindrar dem: onödig byråkrati, höga kostnader och en politik som saknar verklighetsförankring.

Sverige kan producera mer och bättre mat utan att kompromissa med miljön eller djurens välfärd. Vi har tekniken, kunskapen och viljan. 

Det som saknas är en jordbrukspolitik värd namnet – en politik som ser bönderna som en tillgång, inte ett problem. 

Låt oss ge svenska bönder frihet att göra det de gör bäst: producera mat i världsklass. 

Edward Nordén 

Jordbrukspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

Relaterat: Så slår kriget mot eko-jordbruk och köttproduktion

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se