Frankrike: “Uttrycket” islamofobi “infördes av islamisterna i syfte att förbjuda alla former av kritik mot radikal islam”

President Emmanuel Macron vid begravningen av gymnasieläraren Samuel Paty. Foto: Skärmdump från videon / France 24.
  • Lördag 3 apr 2021 2021-04-03
E-post 5421

Frankrike, med mer än 100 års erfarenhet av att bekämpa islamism, förkastar nu begreppet islamofobi som term. En term skapad av islamister för att skydda dem från granskning och kritik. Frankrike går därmed i diametralt motsatt riktning än Sverige som fortsätter att anamma bland annat Muslimska brödraskapets retoriska modeller och definitioner.

Den franska regeringen har förkastat användningen av termen och begreppet “islamofobi” . Den franska regeringen menar att islamister använder hotet om islamofobi för att mana till tystnad och därmed kunna undvika att kritik mot islamism och radikalism framförs.

Mer läsning: Brå studie av islamofobi förstärker extrema åsikter

Frankrike intar därmed en diametralt motsatt position än Sverige som ägnat decennier och miljoner i forskningsanslag för att utreda en term som kapas av extremister.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se