Gåtan Socialdemokraterna

Magdalena Andersson / Socialdemokraterna. Foto: Regeringen.se. Montage.
  • Onsdag 26 jun 2024 2024-06-26
E-post

Socialdemokraternas dag i Almedalen 2024 kommer präglas av partiets förnyelsearbete. Men vad partiledaren sannolikt kommer att undvika är att nämna en utveckling som partiet genomgått sedan flera decennier och som nu fått ny kraft. Som bär antisemitismens tydliga kännetecken. En utveckling som fått fäste inte bara i Malmö utan i tysthet kunnat etablera sig i Göteborg.

Idag onsdag den 26 juni håller Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tal på Almedalsveckan om en ny riktning för Sverige. Även om Andersson kommer fokusera vid den omorientering som präglar partiet inför riksdagsvalet 2026 plågas socialdemokraterna av en ökad partiintern antisemitism även av ett svagt valresultat i valet till Europaparlamentet. Ett valresultat som med stor sannolikhet påverkades av det medvetna valet av förstanamn. 

Socialdemokraternas bästa val, av alla kandidater föll på den tidigare ministern Heléne Fritzon (S). Fritzon har en historia som tidigare kommun- och regionpolitiker i Skåne, d.v.s en av de i socialdemokraternas ledning som är direkt ansvarig för hur bland annat Malmö utvecklats.

Dagens Malmö, det som har varit själva juvelen i den socialdemokratiska kronan är idag världsberömt för sin utbredda antisemitism samt invånarnas starka stöd till terrororganisationen Hamas till vilkas möten, nödtorftigt kamouflerade till något annat, socialdemokratiska företrädare anslutit och ansluter sig.

Den utveckling som inleddes av det tidigare kommunalrådet Illmar Reepalu (S) bärs nu vidare in i framtiden av inte bara dagens ledning, Katrine Stjernfeldt Jammeh utan en hel SSU-generation som utan att någon internt reagerat kunnat sjunga ”Krossa sionismen” publikt. Först efter att media reagerat upphörde detta annars för partiet återkommande och naturliga inslag och då efter mer eller mindre krystade eller trovärdiga bortförklaringar och förminskningar-

Socialdemokraterna stannar dock inte vid Malmö för att bygga vidare på en allt mer utbredd antisemitisk partikultur som inte utesluter bejakandet förberedelser eller medhjälp till folkmord mot judar.

I mitten av maj uppgav  Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborgs stad att de ville ändra kommunens inköpsregler för att kunna bojkotta varor ”från stater som illegalt ockuperar andra länder”. Israel pekades ut som en av dessa stater, liksom Marocko och Ryssland.

– Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, sa kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) i en kommentar.

Den 13 juni röstade stadens nämnd för inköp och upphandling igenom förslaget. Under gårdagen upphävde Förvaltningsrätten beslutet genom så kallad inhibition, en tillfällig ogiltigförklaring fram tills slutgiltigt beslut fattas.

BDS-rörelsen sätter agendan

Beslutet av bojkott är en direkt följd av BDS-rörelsens inflytande, en av bland annat Tyskland och USA deklarerad antisemitisk rörelse som syftar till att kulturellt och ekonomiskt isolera staten Israel på ett sådant sätt att den judiska staten till slut saknar resurser att försvara sig självt. Såväl USA:s kongress som den tyska Förbundsdagen antog 2019 resolutioner som klassar denna rörelse och ideologi som antisemitisk.

Även om Göteborg under en kortare tid försökt att göra sig av med detta inflytande under den förra borgerliga koalitionen och inte minst under Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S) ledning har Göteborg och dess väljare utvecklats i samma riktning under decennier. ”Soffan” beordrades bort av den tidigare ministern Anna Johansson (S) som då satt i partiets Verkställande Utskott. “Soffan” avsattes av partiledningen i “Bad standing” för sitt motstånd mot bland annat hederskultur och kvinnoförtryck.

Relaterat: Ann-Sofie Hermansson utmanade hela Ibn Rushd och den socialdemokratiska partiledningen

Ett kvinnoförtryck som dagens kommunalråd Jonas Attenius legitimerar genom att på allmän plats i Slottskogen framträda som talare vid en religiös högtids om gör skillnad på kvinnor och mäns värde. Vid framträdandet uttalade han sig i favör till Hamas krigföring i Gaza och bidrog därmed till att blanda religion med politik i enlighet med Hamas strävan. Att globalt kunna göra deras politiska mål en del av religionen.

Det tal som Attenius framförde har mycket riktigt fått en global spridning varför Hamas ambition kan sägas ha varit framgångsrik.

Såväl Malmö som Göteborg är starka fästen för nätverksorganisationen Samidoun. Den Hamas-affilierade organisationen Samidoun har nyligen stängts av från amerikanska finansiella clearingtjänster efter att ha fört medel vidare till Hamas. Det är med viss sannolikhet bara en tidsfråga innan nätverket terrrorklassas formellt.

Relaterat: Ernman fortsatt hovsångerska trots samarbete med Hamas supportrar

Samidouns officiella samarbetspartner är inte Socialdemokraterna utan främst Vänsterpartiet. Vänsterpartiet ingår i inte bara de politiska allianser som styr Malmö och Göteborg utan även huvudstaden Stockholm.

Det är mot bakgrund av denna utveckling inom partiet som Magdalena Andersson idag inleder sin dag under politikerveckan i Almedalen. En utveckling som fått verka och utvecklas under avsevärt längre tid än det förnyelsearbete hon idag kommer att lansera.

Relaterat: Så samarbetar Vänsterpartiet med Hamas i Sverige

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se