Kyrkan förändras – på svaga teologiska grunder skapas en ny politisk kraft

Anna Ardins böcker: "Politisk och profetisk diakoni" samt "I skuggan av Assange". Foto: Eget.
  • Söndag 14 feb 2021 2021-02-14
E-post 540

Anna Ardin, förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, lät med lanseringen av sin bok om hennes upplevelser med Julian Assange i praktiken dra av ett plåster som förföljt henne och andra under tio års tid. Det moln och det plåster som Assange utgjort för en form av granskning av dessa organisationer som inkluderar Ardin är nu skingrat och bortdraget av henne själv. En granskning av utvecklingen av organisationer som Tro och Solidaritet, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan där Ardin kan sägas representera en rörelse som många inte förstått vidden av.

Som i sig ger en förklaring av varför höstens kyrkoval är så viktigt för Socialdemokraterna. Inte bara för de ekonomiska tillgångarna utan för ett inflytande som skär igenom alla samhällssektorer.

Anna Ardin, förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, diakon i Equmeniakyrkan samt idag forskare vid Ersta Diakoni lät med lanseringen av sin bok om hennes upplevelser med Julian Assange i praktiken dra av ett plåster som förföljt henne under tio års tid.

Med detta plåster avdraget, i form av något som skulle kunna liknas vid en vitbok kan hon gå vidare. Men samtidigt öppnar det för en djupare granskning av Tro och Solidaritet samt Equmeniakyrkan. Det moln som Assange utgjort som hinder för den formen av granskning av dessa organisationer som inkluderar Ardin är nu bortdraget av henne själv. 

En granskning och i vilken riktning samt tillsammans med vilka som dessa organisationer och den Svenska kyrkan utvecklas. En utveckling som Ardin i allra högsta grad är en del av.

Även om Ardin inte tillhör Svenska kyrkan i formell mening så påverkar hon i sin roll något som kan liknas, men inte är, en ersätningsteoligisk process. Där innebörden i bibliska och ekumeniska eller kyrkliga uttrycks mening byts ut över tid att betyda något annat. Exempel som gavs i förra veckan var som till exempel synen på judarna som Guds utvalda folk.

I Ardins fall diakonens roll i en kyrklig kontext. I en kyrka som idag blir mer och mer lik en politisk aktivistisk rörelse med socialistiska förtecken och där politiken tar över utvecklingen från teologin.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del dagens artikel.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar och kan ta del av annan produktion, som till exempel dagens artikel som är en del av ett längre avsnitt om Svenska kyrkans utveckling i “Islamismen i Sverige”s uppföljare av Johan Westerholm som är planerad till senhösten 2021.

Ur dagens artikel:

  • Equmeniakyrkan – en frikyrka i fritt fall
  • Det nya diakonala. Det profetiska. Det politiska
  • Concord – propagandaplattformen
  • Hur en organisation med svag teologisk grund blir verktyg för politiska rörelser
  • Varför kyrkan och Muslimska brödraskapet attraheras av varandra

I dagen artikel även avgörande interna urkunder från Equmeniakyrkan som styrker alla påståenden i artikeln

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se