Republic of Türkiye – A Gay Nation

"A Gay Nation" av Johan Westerholm. Foto: Eget.
  • Torsdag 3 aug 2023 2023-08-03
E-post 170

Lika självklar som Pride-rörelsen är idag i det svenska samhället, lika självklart är det för religiösa ledare, statschefer och stater eller där religion har en stor plats i samhället att förfölja Pride som företeelse och HBTQ-personer i synnerhet. I protest mot detta lanseras idag det grafiska bladet “A Gay Nation”.

Alltsedan Sverige lämnade in sin formella ansökan till försvarsalliansen NATO har händelseförlopp och inte minst debatten utvecklats om att anpassa de svenska grundlagarna till den ”verklighet” som råder i den muslimska världen. Att de principer som råder kring den svenska yttrandefriheten sedan 1809 års svenska författning är otidsenliga. Det finns en stor politisk enighet kring behovet inte bara bland dagens politiker som till exempel liberalernas partiledare Johan Pehrson. Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt tillhör en av de tydligaste förespråkarna att hörsamma Turkiets president Recep Tayyip Erdogans krav på anpassning och underkastelse.

Men även om det är främst de religiösa symbolerna som åsyftas i debatten är det vida känt att i vaket efter införande av blasfemilagstiftning följer oftast begränsningar inom andra områden. Det är väl känt att Turkiet denna mandatperiod kommer att rösta igenom en ny författning och att den nya författningen kommer att ytterligare begränsa HBTQ-rörelsens medborgerliga rättigheter.

Erdogans huvudmotståndare: HBTQ-rörelsen

I sitt segertal, från balkongen på presidentpalatset efter valvinsten i maj, attackerade president Erdogan explicit HBTQ-rörelsen och menade att den nya konstitutionen bättre skulle försvara traditonella familjevärderingar. Hans värderingar. Recep Tayyip är, vilket många inte vet om, utbildad imam från Imam Hatip School. En konservativ sådan som hämtar sin främsta inspiration från den turkiske poeten Ahmet Necip Fazıl Kısakürek . En islamistisk hard-liner med en oförsonlig inställning till allt som kan avvika från den islamistiska normen..

HBTQ-rörelsen i Turkiet är redan hårt ansatt och talet ger en föraning om att förföljelserna och trakasserierna kommer både fortsätta samt öka i styrka och omfång. I samband med årets ”Istanbul Pride”, som förbjöds av de lokala myndigheterna frö åttonde året i rad, grep turkisk polis totalt 113 personer, inkluderat journalister när de var på väg mot Taksim-torget.

Brott mot de lagrum som begränsar HBTQ-rörelsen straffas lika hårt som blasfemi enligt den turkiska lagstiftningen som skärptes så sent som 2022 och omfattar idag även uttalanden som görs på sociala medier. Den skärpta lagstiftningen gjorde det möjligt för en turkisk åklagare att utfärda en arresteringsorder mot den dansk-svenske aktivisten Rasmus Paludan. Sociala medier har en stor spridning oavsett land något publiceras i varför Turkiet idag kan trotsa nationsgränser för att lagföra enskilda för handlingar som kan vara lagliga i det land de utförs i men olagliga i Turkiet.

Paludan riskerar idag ett fängelsestraff med sex månader upp till ett år enligt den turkiska strafflagens 216:e artikel som förbjuder förolämpande av värderingar som är heliga av en religion. 

Flera svensk-muslimska samfund och föreningar har fört fram krav på motsvarande svensk lagstiftning.

Men ett brott straffas hårdare än andra och det är förolämpning av presidenten. Artikel 299 i den turkiska strafflagen gör det olagligt att “förolämpa Turkiets president”. En person som döms för brott mot denna artikel kan dömas till fängelsestraff mellan ett och fyra år. Om kränkningen har gjorts offentligt kan domen höjas med en sjättedel.

A Gay Nation – en protest mot Turkiets förföljelse av HBTQ-personer

Det är av den anledningen jag idag, dagen efter att den svenska Pride-festivalen officiellt invigs lanserar verket ”A Gay Nation”. För att påminna alla och envar att den svenska rätten till fria sammankomster och en vid fri åsiktsbildning samt inte minst rätten att själv få välja sin livspartner är lika självklar för mig som den är hotad av andra.

Det finns krafter, inte minst i regeringen och regeringsunderlaget, som av olika skäl vill urholka dessa fri- och rättigheter. Med skäl som spänner från att Sverige ska anpassa sig till Turkiets och Irans ”verklighet” till ett genuint hat, gränsande till sjuklig fobi, mot allt som kan relaterats till den frihetsrörelse som HBT-rörelsen ursprungligen var.

Inom Liberalerna finns en direkt historierevisionistisk strömning som hävdar att lagarna som skyddar det fria ordet och de fria sammankomsterna är “otidsenliga”. Detta ett direkt citat från dagens partiledare Johan Pehrson.

Och samtidigt finns det, vilket den officiella invigningen av den svenska Pride-festivallen visade igår en naivitet gränsande till destruktiv okunskap om vad som ligger i potten. 

Framför allt Q-delen av dagens HBTQ ställer sig idag på Erdogans och mullorna i Teherrans samt imamerna i Bagdads sida i fördömandet av en kritisk granskning och rätten att håna och häckla den makt en religion utgör. Denna del av HBTQ-rörelsen är fast i en förlegad tankemodell. 

De reflekterar inte över varför det inte finns något Istanbul Pride i egentlig mening. Eller för den delen Teheran Pride, Bagdad Pride, Jeddah Pride eller Vatican Pride. Inte ens ett Beirut Pride eller Marrakesh Pride. Beirut och Marrakesh är några av de mest toleranta städerna i Mellanöstern och Nordafrika. Men inte ens där är det möjligt.

I flera fall skulle dessa aktivisters återstående livslängd kunna mätas i minuter om de, som igår, äntrade en scen i något av de länderna ovan framförande det budskap de förde fram igår under rinvigningen. Iförd den klädsel de hade.

De skulle istället bli mördade i ett regn av stenar och ett av av eld med regimernas samtycke. Bara för sin existens, vilja att leva med den de älskar och vilja att ge uttryck för sina åsikter.

A Gay Nation

De signerade grafiska bladen av “A Gay Nation” finns i storlek 40*50 cm finns i en upplaga numrerad 1-49 tryckt i en Heideggerpress på konstpapper från Hahnemühle och håller därmed samma kvalitet som mer exklusiva litografier.

De kostar 2350 SEK styck oramat exklusive frakt. Exemplar nummer ett kommer, av lätt insedda skäl, överlämnas på något sätt till den turkiska ambassaden i Stockholm.

Det finns även möjlighet att köpa en enklare utformning, även den signerad men onumrerad tryckt på motsvarande Svenskt Arkiv i en Lexmark färglaserskrivare för 350 SEK exklusive frakt.

Beställning och frågor till mailen som du finner här.

Och jag är fullt medveten om att jag efter detta inte kommer kunna vare sig resa till  Turkiet eller ens mellanlanda på en turkisk flygplats då jag med uppsåt att håna, häckla och kritisera president Recep Tayyip Erdogan begått ett brott i enlighet med den turkiska brottsbalkens 299:e artikel. 

Och jag gör det öppet – För jag är beredd att ta debatten öppet och inte som en hel del andra, oavsett sida, gömma mig bakom en pseudonym eller anonymitet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se