Gåtan Moderaterna

Ulf Kristersson, moderaterna. Foto: EPP via Wikipedia.
  • Torsdag 27 jun 2024 2024-06-27
E-post

Moderaternas halvdag i Almedalen sammanföll med dess historiska motpol Socialdemokraterna i ett framträdande som var lika ointressant som oinspirerat. Det blir mer och mer tydligt att Moderaterna utvecklas till en parentes i den svenska politiken som dessutom inte förmår att ta kontrollen över regeringskansliet i allmänhet och utrikesförvaltningen i synnerhet.

Moderaternas halvdag i Almedalen sammanföll med dess historiska motpol Socialdemokraterna. Och statsministerns framträdande var lika ointressant som oinspirerat. Sedan Sverigedemokraterna etablerat sig som riksdagens näst största parti kretsar det politiska samtalet mellan dessa två partier och moderaterna fyller närmast funktionen av att ha en större biroll i svensk politik.

Men det förtar ändå inte ett intresse för partiet då de i alla fall för närvarande fyller funktionen som statsbärande fram till valet 2026. Men att partiet saknar relevans blir prestationerna på det utrikespolitiska området ett tydligt bevis på. Partiet har inte på något sätt lyckats vrida makten ur händerna på Socialdemokraterna som i alla delar kontrollerar utrikesdepartementet och biståndsmyndigheten Sida.

Även om Sverige slutligen kunde upptas som medlem i försvarsalliansen Nato så hade detta inte ens varit möjligt att drömma om om inte Magdalena Andersson (S) på rekordtid lyckades få till en helomvändning av sitt parti. Efter att statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) tog över kantades ansökningsprocessen att ett konstant hukande och hulkande inför islamistiska regimer och organisationer som OIC där duon i servila och underdåniga ordalag ursäktade sig och baktalade den svenska demokratiska traditionen av transparens och yttrandefriheter.

Medlemskapet blev möjligt efter att amerikanska politiker tvingats bort från sina ämbeten som blockerat bland annat F-16 affären med Turkiet. Det svenska Nato-medlemskapet är inte en arbetsseger för regeringen. Det är andra som skall tackas för detta. 

När statsministern sedan försöker visa handlingskraft från scenen i Almedalsparken tvingas han dessutom ta till lögnen inför de 3 000 närvarande. När han ska ta diplomaten Johan Floderus agerande i Iran, som ledde till att han fängslades på oklara grunder i försvar menar Kristersson att

När Johan Floderus åkte till Iran så fanns ingen svensk reseavrådan. Nu finns den sen länge, och det är djupt provocerande att människor som bor i Sverige fortsätter att åka till Iran, trots Utrikesdepartementets strikta avrådan.

Detta påstående är inte en lögn, men en direkt osanning. Den reseavrådan som fanns från UD vid tidpunkten för Floderus resa löd enligt departementets presstjänst

Med anledning av säkerhetsläget fattade UD den 1 oktober 2021 beslut om att avråda från icke nödvändiga resor till provinsen Sistan-Baluchistan och till Irans gränsområden mot Irak med upp till 10 kilometer och med upp till 100 kilometer mot gränsen till Afghanistan.

Även om reseavrådan inte berör Teheran med dess nattliv borde denna avrådan mana till eftertanke hos personal i utrikestjänst.

Floderus är dessutom EU-diplomat som ska förhålla sig till andra EU-länders uppmaningar vilka är avsevärt mer restriktiva. De franska, som många länder tar som rättesnöre, menar att utländska medborgare ska lämna landet. Konflikten mellan Frankrike och Iran liknar den svensk-iranska kring frågor som rör yttrandefrihet. Där Sverige till skillnad från Frankrike intagit en hukande och hulkande position.

Sidas tjänstemän rundar den politiska ledningen

Regeringen har inte heller kontroll över utrikesförvaltningen utan tjänstemän, även på lägre nivå, kan fortsätta med att runda biståndssanktioner till Hamas. Det visade bland annat Ledarsidorna avslöjande om hur Sida medvetet undanhåller sin egen styrelse och den politiska ledningen information. Hamas kommer bland annat tillföras 90 miljoner kronor kamouflerade till bistånd som berör humanitär rätt.

Relaterat: Så fördes regeringen bakom ljuset av Sida och Hamas

Allt detta är möjligt genom att Tobias Billström och biståndsminister Johan Forsell har valt att behålla de socialdemokratiskt oberoende tjänstemän vid departementet. Tjänstemän som byggt sina karriärer på de parallella processer och nätverk som byggts upp av ”The Filthy Few”, den tidigare politiska ledningen som idag inväntar 2026 när de kan återinträda i sina formella tjänster.

Till den tidigare ledningen lojala, med namn som Hammarskjöld och Eduards sitter kvar i nyckelpositioner och påverkar vilken information som går in till ministerkansliet och hur beslut skall tolkas när de sedan går ut. Ellinor Hammarskjöld gick från Utrikesråd Politik i den tidigare administrationen till att bli rättschef i den nya. Det vill säga ingen reell förändring. Helen Eduards har i sin roll full kontroll över vad som går in och ut till biståndsminister Johan Forsell (M).

Relaterat: Billströms beslut att behålla Margot Wallströms personalavdelning innebär fortsatt belöningsbonanza vid UD

Även andra tjänstemän som visat stark lojalitet till den tidigare administrationen har fortsatt belönats. Där återfinns bland annat Olof Skoog, Carl Skau, Sophie Belfrage, Jon Åström Gröndahl, Helena Rietz med flera som på olika sätt bidragit till en dysfunktionell utrikesförvaltning. Som möjliggjort en kultur där politiskt rekryterade personer som inte pratar ett ord ryska blir chefer för den politiska avdelningen i Moskva eller blir placerade i andra roller där de inte ens når lägsta nivå på färdigheter. Kraven på prestation är lågt satta för denna grupp av utvalda.

Jon Åström Gröndahl kom att hyllas för sin insats som chef för den konsulära enheten vid den kris som IS-barnen Skråmo gav upphov till och belönades för detta med ambassadörsskapet i Thailand. Gröndahls var under denna tid sjukskriven och var aldrig närvarande på arbetsplatsen i någon mening.

Relaterat: Barnen Skråmo: Vem gav sin hjälpande hand från början?

Nyligen utsågs Jon Åström Gröndahl till särskild utredare av regeringen Kristersson. Gröndahl ska utreda behoven av förstärkt personlig säkerhet, personskydd och stöd i utrikesrepresentationen samt stöd vid konsulära kriser.

Utredningen är föranledd av hur Johan Floderus ärende kom att utvecklas där Sverige tvingades ge ifrån sig och frige den för folkrättsbrott livstidsdömde iranske medborgaren Hamid Noury.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se