Partiet Nyans flexar musklerna

Partiet Nyans Logo / Rosenbad. Montage.
  • Onsdag 15 jun 2022 2022-06-15
E-post 333

Det fascistiska Turkiet-vänliga Partiet Nyans flexar musklerna i en debattartikel i tidskriften Bulletin under gårdagen. Det är ingen hemlighet att näst den förre bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) med sin krets av rådgivare är det Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel som har de bästa kanalerna för att kunna få Turkiets president Erdogan att ändra tonläge i relation till Sverige.

Partiet Nyans står redo att hjälpa till att lösa situationen, om Socialdemokraterna är beredda att kompromissa i för partiet viktiga frågor, skriver partiledaren Mikail Yüksel i en debattartikel i nättidskriften Bulletin. Yüksel menar att som ett led i att överbrygga motsättningarna mellan Turkiet och Sverige att  

Känner Socialdemokraterna sig redo att kompromissa bland annat om muslimska friskolor, LVU-missbruket och Palestinafrågan, så är jag beredd att ta ansvar för Sverige och det svenska folkets intresse, som partiledare för Partiet Nyans.

Det är ingen direkt statshemlighet att Partiet Nyans har det regerande turkiska partiet AKP explicita stöd. Inte bara har Mikhail Yüksel medgivits tillstånd att sedan vårvintern bedriva valrörelse inför det svenska riksdagsvalet i den turkiska staden Kulu vilket Ledarsidorna kunnat rapportera om.

Relaterat: Så fjärrstyrs Partiet Nyans från Turkiet

Ett annat exempel på den nära relationen mellan Partiet Nyans och den turkiska regimen är hur Yüksel återkommande kunnat kommentera svenska förhållanden i av regeringen eller AKP kontrollerad media. Det turkiska medielandskapet är bland världens sämsta för journalister.

Enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) är Turkiet en av världens värsta journalistfängelsevakter. Turkiet ligger nu på sjätte plats i CPJ:s fängelseräkning 2021 efter att ha släppt 20 fängslade journalister under det senaste året, men detta betyder inte att mediefriheten har förbättrats i landet.

Journalistik förknippas fortfarande med terrorism i Turkiet, och journalistiskt arbete används som bevis mot journalister i den överväldigande majoriteten av fällande domar. I de flesta av rättegångarna består bevisen vanligtvis av inlägg på sociala medier, nyheter, artiklar eller TV-sändningar.

Turkiet har sjunkit brant sedan det rankades 100:e bland 139 länder när Reportrar utan gränser (RSF) publicerade sitt första världsomspännande index 2002, året då det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) kom till makten. Landet rankades på plats 153 av 180 länder i World Press Freedom Index 2021.

Turkiet har i relation till Sverige  varit avsändare genom såväl nyhetsagenturen Andalou Agency som TRT World i de desinformationskampanjer som riktats mot Sverige. Desinformationskampanjer som haft Turkiet, Iran samt Egypten och i viss mån Qatar som avsändare. Desinformationen har handlat om en av de frågor Yüksel nämner – hur LVU upplevs av framför allt muslimska migranter i Sverige. Desinformationskampanjerna går ut på att svenska myndigheter låter kidnappa muslimska barn vilket är helt felaktigt.

Relaterat: Så är Turkiet delaktigt i desinformationskampanjen mot Sverige

Partiet Nyans driver även frågan att låta förstöra Lars Vilks stora konceptnätverk ”Nimis” som är aktuellt att förklaras som byggnadsminne. Motivet är att Vilks anklagas för islamofobi utan att Vilks i något avseende givit uttryck för sådana tankar i sin samlade konst. Lars Vilks omkom i en bilolycka den tredje oktober 2021 och kan, av lätt insedda skäl, heller postumt försvara sig. Partiet Nyans menar att

”Bland Sveriges medborgare finns det mycket starka känslor om verkets skapare Lars Vilks. En del ser honom som yttrandefrihetens hjälte, en del som nationalistisk legend och andra som rasistisk provokatör”

Samt därför, menar Partiet Nyan, symboliserar Nimis en ”osämja och polarisering” som förstärks om verket får vara kvar.

Det är inte en orimlig slutsats att priset som Yüksel kräver för att förmå Erdogan att lätta på trycket är att Sverige anpassar sina mediegrundlagar till att bättre harmoniera med de turkiska samt att införa en positiv särbehandling av främst turkiska muslimer.

Relaterat: Partiet Nyans uppfyller flera kriterier för att vara ett rasistiskt parti

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se