Faktorerna som påverkar mest: Så känner du igen seriösa spelbolag på nätet

  • Torsdag 9 mar 2023 2023-03-09
E-post 0
https://unsplash.com/de/fotos/dg586BO8UbQ

Hela den globala spelmarknaden blomstrar. Det har den gjort under stora delar av 2000-talet, i takt med att digitaliseringen öppnat nya möjligheter för digitala spelbolag och nätcasinon med hög utbetalning till sina kunder. Som konsument på en konkurrensutsatt marknad kan det dock vara svårt att veta vad man ska hålla utkik efter. Låt oss titta närmare på vilka faktorer som är viktigast för att känna igen ansedda, respekterade spelbolag.

Som svensk spelare har man alla möjligheter att spela hos antingen spelbolag med licens i Sverige eller utländska spelbolag som inte har någon beviljad svensk spellicens. Det gör att det finns ett stort utbud av olika digitala spelbolag att spela hos, om man tycker om att spela på odds.

I grunden är det något positivt. Det faktum att det är möjligt att spela hos många olika operatörer gör att utbudet är stort. Det skapar en situation där konsumenterna har en större makt och kan styra marknaden åt ett visst håll med sina aktiva val. Det har också skapat en situation där spelbolagen tvingas tävla med varandra för att locka kunder. I slutändan gör det produkten bättre, något som gör hela spelupplevelsen mer fördelaktig för spelarna.

Men det stora utbudet har också skapat en situation där många spelare känner sig vilsna. Hur ska man veta vilka operatörer som är seriösa och som går att lita på? Hur ska man känna sig trygg med det spelbolag man väljer att spela hos? Hur ska man vara säker på att ett visst spelbolag är det rätta valet?

Det finns ett antal viktiga faktorer som är bra att hålla koll på när man ska känna igen ett respekterat spelbolag. Dessutom är det viktigt att skapa sin egen uppfattning om vad man har för förväntningar på sitt spelbolag. Ens egna personliga preferenser kommer alltid att vara en viktig del när man ska välja rätt spelbolag att spela hos.

Har spelbolaget en svensk spellicens?

Sedan den 1 januari 2019 finns det en ny svensk spellag som reglerar hur den svenska spelmarknaden ser ut och vilka operatörer som får vara en del av den. Detta är en spellag som kom till för att öka insynen i det ökande digitala spelandet om pengar, för att på det sättet göra det säkrare för spelarna. Konsumentskyddet är alltså en central del i spellagen.

Den nya spellagen i Sverige innebär också att operatörer kan ansöka om en svensk licens och för att beviljas en sådan krävs att man uppfyller ett antal viktiga krav. Dessa krav handlar i mångt och mycket om ansvarsfullt och säkert spel. Med andra ord kan man känna sig trygg med att spelbolag som har en svensk licens följer den svenska spellagen, som i sin tur finns till för att skydda dig som spelare.

Det är myndigheten Spelinspektionen som har i uppdrag att kontrollera alla licensinnehavare på spelmarknaden i Sverige. Det är samma myndighet som beviljar spellicenserna. Det är således en myndighet som verkar för att skydda spelarna.

En operatör som har beviljats en svensk licens är också en seriös operatör, som ser det som en viktig del av sin egen verksamhet att erbjuda licensierat och säkert spel. Samtidigt finns det andra spellicenser i världen, som också kan ge en indikation om vad det är för typ av operatör som väntar. Men som svensk spelare är det säkraste kortet att hålla koll på svensklicensierade spelbolag.

Går det att spela på mobila enheter?

En annan sak man kan hålla utkik efter när man letar efter ett ansett spelbolag är huruvida produkten är anpassad för mobila enheter. På den moderna spelmarknaden är det en majoritet av spelarna som helst spelar via sin surfplatta eller smartphone, eftersom det är betydligt smidigare.

Ett spelbolag som anpassar sin produkt till spelarnas önskemål är alltid att föredra. Det tyder på att man är öppna för att lyssna på sina kunder. Det är både ett tecken på ödmjukhet och att man tar spelupplevelsen på allvar.

Samtidigt handlar det om att du som spelare vill kunna ha en så stor flexibilitet som möjligt. Om det går att spela på din mobiltelefon kan du själv välja när och hur du vill spela. Det är en stor fördel som respektabla spelbolag tar på stort allvar.

Får nya kunder en välkomstbonus?

Den svenska spellagen reglerar hur spelbolagen får använda bonusar i sin marknadsföring mot nya kunder. Faktum är att den svenska spellagen också begränsar antalet och utformningen på bonusarna. Varje spelbolag får exempelvis endast erbjuda en bonus till varje enskild kund, då i form av en välkomstbonus.

Det är fortfarande frivilligt för svensklicensierade spelbolag att faktiskt erbjuda välkomstbonusen, men respekterade spelbolag ser det som en självklarhet att erbjuda bonusar med bra omsättningskrav. Rättvisa bonusvillkor och ett bra välkomsterbjudande är ytterligare ett tecken på att man tar spelarnas önskemål på allvar.

Det här behöver inte betyda att spelbolag som inte erbjuder en välkomstbonus inte är respektabla, men trenden säger tydligt att spelarna själva föredrar spelbolag som erbjuder en bonus i samband med registreringen och den första insättningen. Det är hur som helst en annan aspekt som är värd att ha i åtanke när man ska hitta ett spelbolag.

Vilka verktyg för ansvarsfullt och säkert spel finns på sajten?

Inom ramarna för den svenska spellagen finns krav om att säkra ett ansvarsfullt spelande på sin spelsajt om man är ett spelbolag med svensk licens. Det sker bland annat med hjälp av ett antal verktyg som spelarna kan använda. Det är verktyg som rör olika spelgränser, som till exempel insättningsgräns för hur mycket pengar man kan sätta in på sitt spelkonto. Den typen av spelgränser gör det säkrare att spela om pengar på nätet.

Dessutom samarbetar alla svensklicensierade spelbolag med tjänsterna Spelpaus.se och Stödlinjen.se. Dessa kan du hitta länkade på ett respektabelt spelbolags sajt. På så sätt är det också viktiga indikationer på om spelbolaget du har tänkt spela på är seriöst eller inte. Om de använder sig av olika självhjälpsverktyg innebär det att ansvarsfullt spel står i fokus. Det är positivt för den som har tänkt spela på sajten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se