Socialdemokraterna: Återställ det bidragsindustriella komplexet

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: Regeringen.se
  • Lördag 29 jun 2024 2024-06-29
E-post

Socialdemokraterna utlovade under Almedalsveckan en återställare inom det biståndsindustriella komplexet efter en valvinst 2026. Ett enkelt löfte att avge då den nuvarande regeringen och styrelsen för biståndsmyndigheten Sida inte förstår att korruptionskulturen med tillhörande struktur hålls ihop och uppe av lätt identifierbara enskilda som får fortsatt verka i myndigheten utan egentliga repressalier.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson (S) kritiserade i Almedalen regeringens biståndspolitik. Inför nästkommande val kommer Socialdemokraterna att presentera egna förslag sade han i seminariet (G) som i Gud som anordnades av Tidningen Dagen.

Läkarmissionen och Niclas Lindgren från PMU efterfrågade att det ska bli lättare att skänka pengar till deras organisationer, bland annat efterfrågades ett gåvoavdrag. Något som Morgan Johansson mycket tydligt markerade att det inte kommer bli en del av en socialdemokratisk biståndspolitik.

– Det är bättre att ta in mer i skattepengar som vi sedan kan dela ut.

Framför allt bygger en socialdemokratisk biståndspolitik på ökad beskattning av de rika vilket ska möjliggöra att enprocentsmålet ska återställas.

Johansson, som har åtta framgångsrika år som justitieminister i regeringen Löfven/Andersson bakom sig skall nu med den erfarenheten och insikterna stöpa om den socialdemokratiska biståndspolitiken med en återställare. De stora avslöjanden om omfattande system- och strukturfel inom det biståndsindustriella komplexet som inlett mandatperioden 2022-2026 ser inte ut att ha fångats upp av Johansson.

Hård kritik utan reflektion

Riksrevisionens granskningar har riktat hård kritik mot den tidigare regeringen även om den nuvarande inte klarar sig undan helt. 

I sin senaste granskning menade Riksrevisionen att de identifierade bristerna inom Sida, som är ett arv från den tidigare generaldirektören Carin Jämtin (S) och den förre biståndsministern Per Ohlsson Fridh (MP) leder till att riksdagen inte får tillräcklig insyn i biståndets resultat. 

Myndighetens tjänstemän gör dock en helt annan tolkning av Riksrevisionens rapport och menar att Sidas system för uppföljning och utvärdering väl och myndigheten bidrar med mycket information om biståndets resultat till regeringen.

Sidas egenberöm utelämnar dock att för närvarande utreds en korruptionshärva där mångmiljonbelopp försvunnit i biståndsmedel och en programansvarig suttit häktad misstänkt för förskingring. Ledarsidorna kunde i veckan avslöja hur 90 miljoner kronor gått till att finansiera Hamas nätverksorganisationer, trots garantier från Sidas tjänstemän att myndigheten inte funnit några kopplingar till den terrorklassade organisationen.

De 90 miljonerna har kunnat passera genom kontrollsystemen då enskilda tjänstemän längre ner i organisationen begränsar vilka granskningar som får genomföras. Som huvudregel granskas endast biståndsverksamhet som inte uppvisar några brister. Dessa granskas däremot desto mer vilket leder till omfattande underlag med information som överbelastar övriga informations- och styrsystem. En medveten strategi från de enskilda tjänstemän som upprätthåller de strukturer som Morgan Johansson efter ett regeringsskifte skall förstärka och återställa.

Relaterat: Så fördes regeringen bakom ljuset av Sida och Hamas

Strukturer möjliggörs av enskilda

Återställningsarbetet efter valet 2026 kommer dock kunna hållas på ett minimum eftersom den nuvarande regeringen, d.v.s biståndsminister Johan Forsell (M) med statssekreterare Diana Janse (M) samt Sidas styrelse med bland annat docent Magnus Ranstorp, som själv sitter på ett mandat från moderaterna, går i tron att det är strukturer som gör korruptionen möjlig. 

Relaterat: Gåtan Moderaterna

Ingen av dessa vill förstå att dessa strukturer upprätthålls av enskilda, lätt identifierbara, tjänstemän på såväl myndigheten som på departementet på olika nivåer som har allt att vinna på fördröjningsstrid. Utan dessa idag kända och identifierbara tjänstemäns insatser skulle strukturerna och korruptionskulturen som genomsyrar myndigheten och det biståndsindustriella komplexet implodera.

För dessa tjänstemän, som i regel struntar i närvaroplikten på huvudkontoret i Rissne och ger sig själva tunga titlar är Johanssons besked i Almedalen viktigt och tjänar som morot och motivationsfaktor att intensifiera fördröjningsstriden fram till 2026 då såväl plånbok som regelverk öppnas för nya möjligheter och projekt.

Nya möjligheter och projekt som inte bara kommer ge Hamas fördelar utan även kommer märkas av i de egna ekonomierna och förmånerna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se