Omotiverade löneökningar och avsteg från regelverk präglar länsstyrelsen i Stockholm

Länsstyrelsen Stockholm logo.
  • Torsdag 20 jun 2024 2024-06-20
E-post

Under gårdagen publicerades brottstycken ur de svar som inkommit till JO under utredningen av Anna Kinberg Batra (M), landshövding i Stockholm, rekrytering av chefstjänstemän. Kinberg Batras beskrivning av olika händelseförlopp avviker från de övriga som lämnar en allt igenom samstämmig men annorlunda bild. Det enda som nu återstår är vilken version som JO väljer att ta fasta på i sin granskning.

Anna Kinberg Batra (M), landshövding i Stockholm borde inte ha fattat beslutet om att anställda sin vän som planeringschef på länsstyrelsen menar hon i ett yttrande till Justitieombudsmannen (JO). I yttrandet försvarar hon ändå rekryteringen med att de inte umgåtts speciellt mycket på senare tid vilket beskrivs i Aftonbladet som stod för det ursprungliga avslöjandet om oegentligheterna vid myndigheten sedan Kinberg Batra tillträdde.

Den tidigare länsöverdirektören Åsa Ryding, som Anna Kinberg Batra lät avskeda tidigare i år, är kritisk till hur rekryteringen gått till. I ett yttrande skriver Ryding:

”Landshövdingen skulle ha Anna Borgs på den här posten och det skulle bara lösas. Jag har aldrig jobbat politiskt men jag tänker att det påminner om när en minister utser sin statssekreterare.”

Ryding tillägger att sättet att annonsera som landshövdingen beslutade om är mycket ovanligt.

”Sättet att annonsera på, det vill säga bara i receptionen, har vi i undan­tags­fall använt oss av tidigare dock inte för nya tjänster som denna och inte för chefs­tjänster.” skriver Ryding i sitt svar.

Men detta är bara en av de rekryteringar som för närvarande utreds av JO. De övriga två som är under utredning rör två andra cheftjänstemän. Dels verksamhetsutvecklaren, en vän som landshövdingen lärt känna på Handelshögskolan i Stockholm, dels chefen för enheten för samhällsberedskap.

Relaterat: Fick Stockholm rätt man på rätt plats?

Kinberg Batra kräver avsteg från rekryteringsprocess

Vill du ta del av extramaterialet och beskrivningen om avvikelserna från regelverket och hur landshövdingen chockhöjde arvodena för en av vänrekryteringarna?

Bli prenumerant.

Idag får du som prenumerant del av samtliga inkomna svar till JO i faksimil.

Svar där Anna Kinberg Batras svar avviker från hur chefstjänstemän beskriver händelserna.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.
Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se