Därför blev Börje Salming en av de största

Johan Westerholm. Foto: Photo by Wilmarksgard
  • Söndag 20 nov 2022 2022-11-20
E-post

Bilderna på Börje Salming från i torsdags har väckt en rad med reaktioner. I media, i tyckonomi, på kultursidor och bland allmänhet. Men just de bilderna fick mig att gå från att vara måttligt intresserad av medialt skapade fix-stjärnor till att konstatera att Börje Salming verkligen förtjänar alla hyllningar och sin plats i “Hall of Fame”. Han klev i torsdags kväll rakt in i mitt hjärta.

Börje Salming hyllades nyligen i Toronto. Tillsammans med sin familj fick han gå in på isen i Scotiabank arena i Toronto och ta emot publikens kärlek. Salming har ikonstatus i Toronto efter sina 16 säsonger i klubben. Under torsdagskvällen i veckan som var fick Salming motta hyllningar som en av de största svenska spelarna genom tiderna av den svenska publiken.

Bilderna på Salming väckte reaktioner. Svårt märkt av sjukdomen ALS var det flera som tog anstöt vilket problematiseras av Johan Croneman, Dagens Nyheter:

Bilderna på Börje och bilden av Börje är ett dilemma, både för oss som läsare/tittare och för de som bestämmer vad som publiceras på vem.

Den tidigare medieombudsmannen Ola Sigvardsson hade i veckan, i tidningen Journalistens mediepodd, ett resonemang som som beskriver de resonemang som kan ha förts på de olika redaktionerna. Medieombudsmannen menade att han som medieombudsman förmodligen hade fällt en del av de publicerade bilderna på Börje Salming – under förutsättning att Börje Salming själv hade anmält. Ola Sigvardsson såg de enskilda bilderna, bortom sitt sammanhang, som både olämpliga och integritetskränkande. Men eftersom Salming och hans familj stod bakom bilderna blir inte en anmälan aktuell.

– Jag pratade med hans dotter, hon sa det är tufft för honom hemma i Sverige, men en sån här stund ger honom lite hopp glädje. Familjen säger att de inte sett honom le så mycket som han gjorde i kväll på länge, sade Darryl Sittler, den enda spelare som gjort tio poäng i en match i NHL, till  TSN.

Det var länge oklart om den 71-årige Salming skulle kunna åka då han sedan en tid lider av ALS, men i förra veckan blev det klart att han tillsammans med familjen skulle åka.

ALS Amyotrofisk lateralskleros

Personer med de allvarligaste formerna av amyotrofisk lateralskleros, ALS lever i genomsnitt två-tre år efter att de insjuknat. Gemensamt för de olika formerna är ett fortskridande förlopp där det motoriska nervsystemet bryts ned. Det leder till att den viljestyrda muskulaturen i kroppen gradvis försvagas över månader till år.

Världens kanske mest kända ALS-patient är den brittiske fysikern Stephen Hawking (1942–2018), som levde med sin sjukdom i över 50 år. Ett sådant långsamt förlopp är dock ovanligt. De flesta överlever bara omkring två till fem år efter sin diagnos.

På ett personligt plan blev jag förvånad och imponerad av att Salming dels åkte på galorna men kanske framför allt att han i sitt sjukdomstillstånd valde att visa sig publikt, svårt märkt av sitt försämrade sjukdomstillstånd.

Själv är jag inte speciellt intresserad av ishockey förutom när de finska lejonen ger Sverige en påminnelse om att finsk sisu spöar svensk mellanmjölk från tid till annan. Jag är mer intresserad av lagens prestation än enskilda spelares, bortsett från i fotboll då jag ser Zlatan Ibrahimovic som någon form av undantag från min regel. Den mannen är ett unikum i form av kroppskontroll.

Men vid sidan av Ibrahimovic så ställer sig nu Börje Salming i min egen tolkning av ”Hall of Fame” jämte Ibrahimovic. Mer än så – han klev rakt i i mitt hjärta. Inte för sina idrottsliga prestationer utan just för bilderna från hans sannolikt sista publika framträdande. Han ställde sig upp med alla de svåra och synliga men som han fått av sjukdomen.

Det gör honom till den störste av alla.

För de som vårdat, kommit nära eller på annat sätt levt med en person med ALS eller annan sjukdom som vanställer kroppen som ALS är detta en prestation som ligger utanpå allt annat. ALS är ett av de mest grymma sjukdomstillstånden som en människa kan drabbas av anser jag.

Endast den starke kan visa svaghet.

Endast den orädde kan visa rädsla.

Endast den den sköne vågar visa fulhet.

Salming visade oss och alla de som bär på sjukdomar som ALS att han forrtfarande har ett människovärde. Värd nog att visa sig och visas upp.

För andra kanske det är Börje Salmings idrottsliga prestation kommer ge honom evigt liv. Men inte för mig. Dessa är inte underlag för evig berömmelse nog. Men det är det andra han gjort. Som träffar så mycket mer av existentiella värden.

Det var på livets slutsträcka som han visade mig vem han är. Den störste – stor nog att visa att även han i sitt sjukdomstillstånd har ett människovärde kvar. En handling som inte bara manar oss andra till ödmjukhet utan även kan ge andra, med samma svåra situation, att orka glädjas åt livet en dag till. Innan dess hade han bara varit en av alla andra medieskapade fix-stjärnor i min värld.

Salming är en av de största och klev rakt in i mitt hjärta i torsdags kväll. Men inte för hans idrottsliga prestation utan för allt annat han visade på Avicii arena under torsdagskvällen.

Salming vågade och orka visa sig svag och hur livet kan spela oss grymma spratt. En styrka och ett föredöme som jag tror få kan leva upp till men som kanske kan inspirera andra till att åtminstone göra ett försök. Och kanske framför allt:

Visa att människans värde ligger bortom alla fysiska attribut, idrottsliga prestationer och världsliga framgångar.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se