Den franska demokratin fungerar – Politiken gör det inte

Det franska valresultatet. Skärmavbildning France24.
  • Måndag 8 jul 2024 2024-07-08
E-post

Det franska valresultatet tog samtliga experter på fransk politik med överraskning. Med ett rekordhögt valdeltagande så går det inte att påstå att demokratin inte fungerade. Dock finns det all anledning att frukta det värsta, att politiken å sin sida inte kommer fungera genom vänsterkoalitionens segerherre Jean-Luc Mélenchons direkta krigsförklaring i sitt segertal mot den sittande presidenten som har att utse sin premiärminister.

Inför den andra valomgången var det franska högerpartiet Nationell Samling, RN:s gruppledare i Europaparlamentet, Marine Le Pen segerviss då hon hyllade den första valomgångens omröstningsresultat som “praktiskt taget raderade ut” president Emmanuel Macrons mittenallians. Le Pen menade att

“Fransmännen har uttryckt sin önskan att vända blad om sju år av en regering som behandlade dem med förakt”.

RN:s partiledare Jordan Bardella fokus i valspurten var huruvida hans parti skulle kunna få egen majoritet.

Många svenska politiska experter på fransk politik var minst lika övertygade om den kommande valutgången, bland annat Karin Stensdotter i Dagens Nyheter. Även om Stensdotter har en poäng i RN:s valresultat, som bortsett förväntningarna på en jordskredsseger ändå är en framgång för partiet, så hamnade alla progonser kraftigt fel.

Oavsett om analyserna innan det franska valet vilade på ett höger- eller vänsterperspektiv.

Relaterat: Frankrike: Fortsatt instabilt till 2027

Prognoserna kraftigt fel

Enligt vallokalsundersökningar som presenterats efter att vallokalerna stängt i Frankrike ser vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) ut att bli störst. President Emmanuel Macrons centerallians Ensemble ser enligt prognosen ut att bli tvåa och Nationell samling (RN) trea vilket bland annat France 24 redogör för.

Prognosen visar ett jämnt val, ingen grupp ser ut att få absolut majoritet. Valdeltagandet är dock rekordhögt med 67,1 procent vilket ska jämföras med den första valomgången där drygt 30 procent röstade och valet 2022 som i andra omgången samlade 46,23 procent. 

Valresultatet är med andra det motsatta mot vad som blev efter den första valomgången. Marine Le Pens parti Nationell samling fick 33,2 procent av rösterna, medan vänsteralliansen Nya folkfronten kom tvåa med 28,1 procent och president Emmanuel Macrons mittenallians Ensamble säkrade 21 procent av rösterna.

Innan det franska valet fanns det en säkerhet inom svenska politiska företrädare och debattörer från Sverigedemokraterena och högerut som tog ut segern i förskott och menade att folkets röst talat och demokratin segrat.

Men de var inte ensamma. Samma budskap men med hänvisning till en icke fungerande demokrati gick att höra från vänstern. Lika segervissa som högern var kom det dystopiska budskap från mitten / vänster – Att demokratin inte fungerade trots folkviljan.

Legitimt val

Nu vann vänstern och Macron gjorde ett avsevärt mycket bättre val, sitt bästa, än väntat. Högern gjorde ett katastrofval givet prognoserna. Valdeltagandet var historiskt högt vilket ger valet en legitimitet. Det är inte orimligt att anta att valframgångarna för Macron, som även de går framåt trots hans impopularitet, bygger på ren mobilisering av väljare. Vänsterns landvinningar tyder på detta då väljare i de franska utanförskapområdena tidigare haft ett vikande valdeltagande. Väljare som inte röstar som den franska medelklassen.

Vänsterkoalitionens ledare Jean-Luc Mélenchon segertal utvecklades till inte ett angrepp mot Jordan Bardellas Nationell samling utan mot den sittande presidenten Macron, som utser sin premiärminister. Talet gav en försmak på vilken oro som kommer prägla Frankrike till nästa val 2027. Om inte Macron väljer att upplösa parlamentet ännu en gång under 2025. En möjlig utveckling om landet inte går att regera.

Relaterat: Alltmer desperat klimatrörelse förbjuds i Frankrike

I en eftervalsdebatt, som rimligen bör följas även i Sverige, så är det inte ointressant om vad höger respektive vänster kommer fram till vad det var som hände och vad som händer nu. 

Hur mycket substans ligger det i Marine Le Pens försäkringar i det uppenbara fiaskot i valet om att 2027 års val är det val de till slut kommer knäcka det etablerade politiska partierna efter att ha försökt i varje val sedan partiet grundades 1972?

Relaterat: Integration: Frankrike och Sverige delar inte historia men kan mycket väl dela framtid

Vad är det som säger att Sverigedemokraternas svenska eviga framgångssaga, bortsett från valet till EUP tidigare i år är en naturlag? Vad kan hända i val med högt valdeltagande med alla prognoser?

Kort sagt, fungerade demokratin eller inte? 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se