Alltmer desperat klimatrörelse förbjuds i Frankrike

Soulèvements de la Terre logo. BIldkälla: Facebook
  • Lördag 24 jun 2023 2023-06-24
E-post 138

Klimat- och miljörörelserna höjer nu tonläget. Inte bara i Frankrike och det bör betecknas som rimligt att organisationer som ”XR” i Sverige samt ”Rädda våtmarkerna” kommer att öka intensiteten i sin form av aktivism. Även om de sista stegen kvar till att använda sig av det våld som växt fram i andra länder fortfarande ligger långt borta i Sverige.

Civil olydnad har blivit vanligt i Tyskland, Storbritannien, Italien och andra länder. Konstverk vandaliseras, aktivister klistrar fast sig på marken och ingångar till oljeraffinaderier blockeras. Detta förekommer även i Sverige men till skillnad från övriga europeiska länder så har främst XR, Extinction Rebellion, hållit en lägre profil. Den mest aktivistiska av svenska organisationer är ”Rädda våtmarkerna” som fick sitt mediala genomslag efter atat medlemmar i gruppen limmat fast sig på E4 norr om Stockholm.

Aktionen ledde till omfattande trafikstörningar och en ambulanstransport till Nya Karolinska sjukhuset kom att förhindras eller försenas kraftigt.

I Frankrike talar aktivister om ”avväpning” när de syftar på skadegörelse av infrastruktur som de hävdar kan skada miljön eller bidrar till klimatförändringarna.  Den formen av uttalande, samt att klimataktivister från organisationen  ”Soulèvements de la Terre” (Jordens uppror). nyligen drabbat samman med kravallpolis i Sainte-Soline, en landsortskommun några timmars färd från Paris. I kommunen pågår en konflikt mellan större markägare och småbönder kring dammbyggen för att säkra konstbevattningen av arealerna. De små lantbrukarna är rädda för att detta kan påverka grundvattentillgången.

Vid sammandrabbningarna i Sainte-Soline angrep radikala aktivister polisen med stenar, brandbomber och tillhyggen. Polisbilar sattes i brand och 30 poliser och över hundra demonstranter uppges ha skadats. 

President Emmanuel Macron och hans regering menar att allt våld är oacceptabelt, och pekar på att Frankrike infört en rad långtgående klimatlagar. Nyligen förbjöds exempelvis alla inrikes flygresor till orter som man kan ta sig till med tåg på under 2,5 timme.

För lite och för sent, svarar aktivisterna. 

Och polariseringen ser bara ut att öka. Nyligen tvångsupplöstes Soulèvements de la Terre,  Jordens uppror, som anklagas för våld och uppmaning till sabotage. 

– Det verkliga våldet är den franska regeringens långsamma agerande mot klimatförändringarna. Tyvärr lär allt det här bara bli värre, för klimatförändringarna tilltar, säger aktivisten Cyril till DN.

Utvecklingen har pågått under en längre tid och följer i praktiken det som den amerikanske terroristen Ted Kaczynski resonerar om i sitt manifest. Att det upptrappade våldet på sikt kommer leda till att stater kollapsar under trycket av sina egna repressiva åtgärder mot befolkningen. Att denna förändring kan komma att initieras av endast en handfull aktivister.

Relaterat: “Uncle Teds” dolda inflytande

I Sverige, men även internationellt, leds utvecklingen av två svenska medborgare. Dels Greta Thunberg som efter sina skolstrejker på fredagar och ett aktivt PR-arbete nått rockstjärnestatus inom klimatrörelsen. Thunberg har engagerat sig i den franska utvecklingen och menar att den franska mötesfriheten måste försvaras.  

Greta Thunberg  närvarade vid en presskonferens under veckan på plats i Paris som stöd till de franska aktivisterna och menade att

”Det här handlar om rätten att demonstrera, och om att försvara liv. Jag hoppas att fler tar ställning mot det som händer nu”.

Den andre svenska medborgaren som fått genomslag är docenten i humanekologi vid Lunds universitet, Andreas Malm. Vid aktionen på E4 2021 var flera av Malms studenter närvarande i aktionen. Andreas Malm är senast aktuell med sin bästsäljande bok ”How to blow up a pipeline” där han argumenterar för civil olydnad med just det fokus som det franska ”Soulèvements de la Terre” fokuserar på. Den infrastruktur som de menar leder till den globala uppvärmningen. 

Malm ingår i klustret kring den tyske klimataktivisten Tadzio Müller som deltog i bland annat Göteborgskravallerna 2001. I det löst sammansatta nätverk, som följer Antifas organisationskultur, ingick tidigare bland annat Gustaf Fridolin. Fridolin och Müller kom att skriva flera artiklar tillsammans i bland annat Antifas tidskrift Brand.

Relaterat: Fridolin 2001: “Revolutionen börjar här och nu”

Men denna organisation, Soulèvements de la Terre, har nu förbjudits. Det är första gången som en klimat- eller miljöorganisation förbjuds på det viset i Frankrike. Tidigare har det i huvudsak handlat om radikala islamistiska grupper och våldsbejakande högerextremister.

Även om de svenska klimataktivisterna är långt ifrån att ta till den formen av våld som  Frankrike fått uppleva så är upptrappningen noterbar. Två unga kvinnor greps tidigare i juni misstänkta för grov skadegörelse på Nationalmuseum i Stockholm. Aktionen riktades mot Monets tavla ”Konstnärens trädgård i Giverny” där de hade limmat fast sig vid tavlans skyddsglas samt kastat färg på den. Klimatrörelsen Återställ våtmarker sade sig ligga bakom skadegörelsen.

Relaterat: Svenska skattemedel finansierar väpnad europeisk aktivism

Klimat- och miljörörelserna höjer nu tonläget. Inte bara i Frankrike och det bör betecknas som rimligt att organisationer som ”XR” i Sverige samt ”Rädda våtmarkerna” kommer att öka intensiteten i sin form av aktivism. Även om de sista stegen kvar till att använda sig av våld fortfarande ligger långt borta i Sverige.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se