Erdogan förbereder för vinst i det turkiska valet den 18 maj

President Recap Tayyip Erdogan. Foto: Wikipedia
  • Lördag 4 mar 2023 2023-03-04
E-post 139

President Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att det turkiska valet kommer att genomföras som tidigare kommunicerats den 14 maj. Olika bedömare menar att hans makt är hotad efter de jordskalv som drabbat Anatolien. Men det finns en rad med omständigheter som talar för ett fortsatt maktinnehav.

President Recep Tayyip Erdogan meddelade på onsdagen att det turkiska valet kommer att genomföras som tidigare kommunicerats den 14 maj. Erdogan håller därmed fast vid sin tidigare plan för omröstningen med ett datum drygt tre månader efter att en förödande jordbävning som dödade mer än 45 0 000 människor.

Tidigare under onsdagen meddelade katastrof- och beredskapsmyndigheten (AFAD) att dödssiffran i Turkiet hade stigit till 45 089, vilket därmed summerar den totala siffran inklusive Syrien till cirka 51 000. Jordbävningen uppskattas ha även lämnat efter sig 108 000  skadade bara i Turkiet.

Erdogan har mött en våg av kritik över sin regerings hantering av den dödligaste jordbävningen i landets moderna historia.

“Den här nationen kommer att göra vad som är nödvändigt den 14 maj, om Gud vill,” sade Erdogan i ett tal till det regerande AKP i parlamentet, i en uppenbar referens till val som ses som hans största politiska utmaning någonsin.

Före katastrofen hade Erdogans popularitet urholkats de senaste åren av stigande inflation och en försvagning av den turkiska liran som slagit hårt mot levnadsstandarden, även om flera opinionsundersökningar under de senaste månaderna har visat tecken på ett ökat opinionsstöd. Men situationen försvåras av att jordbävningen ägde rum i en region med traditionellt starkt stöd för AKP i allmänhet och Erdogan själv i synnerhet. Erdogan fick vid valet 2018 55 % av rösterna i de 10 provinserna som drabbats av jordbävningsarna.

Men samtidigt menar väljare som Reuters varit i kontakt med att de dels sedan flera decennier röstar instinktivt på AKP eller dess samarbetspartners samt att de ställer sig tveksamma till om oppositionen, främst det liberala storstadspartiet CHP, hade lyckats bättre.

Det finns idag inga tecken på att stödet för Erdogan inför den 18 maj förändrats negativt, även om en viss avmattning kan ses, på ett sådant sätt att hans kandidatur till presidentskapet skulle vara hotad. Möjligtvis kan det komma att krävas två valomgångar och den stora frågan är med vilka partier han sedan bildar sitt mininsterråd.

Turkiska väljare är arga, men inte så arga att de avsätter sin kalif.

För mer om vem Recep Tayip Erdgan är, ta del av intervjun i ”Utanför”, där Jan Blomgren tillsammans med Lotta Gröning intervjuar Johan Westerholm.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se