Hela denna artikel är en annons

Högt blodtryck: En dold folksjukdom

  • Måndag 3 jul 2023 2023-07-03
E-post 0

En av de dolda folksjukdomarna är högt blodtryck, som drabbar omkring hälften av alla svenskar i åldern 65 till 85 år. Professor Olle Melander vid Lunds universitet säger att högt blodtryck orsakar fler dödsfall globalt än fetma och diabetes gör tillsammans. 

– Ändå kan ingen i dag förklara exakt vad som händer, på molekylnivå. Men vi vet att ett högt blodtryck påskyndar plackbildning som orsakar åderförfettningen av kärlen, vilket i sin tur orsakar sjukdomar i hjärta och kärl, säger Melander i en kommentar till Hjärt- Lungfondens hemsida.

De mediciner mot högt blodtryck som finns tillgängliga idag är emellertid inte lika effektiva för alla individer.

– Det behövs mer forskning för att få fram nya blodtryckssänkande läkemedel som hindrar att människor drabbas av stroke och hjärtinfarkt, säger Melander.

Många personer vet inte om att de lider av högt blodtryck, då högt blodtryck ofta ger få eller inga symptom. Många får därför inte veta att de har högt blodtryck förrän de har undersökt saken, och får först då svar på varför de exempelvis varit trötta eller lidit av återkommande huvudvärk, för att nämna två vanliga symptom

Ett sätt att ta reda på om man lider av högt blodtryck är att inhandla en blodtrycksmätare för att hålla koll på sitt eget blodtryck. Många blodtrycksmätare på marknaden är relativt enkla att hantera, så att personer utan medicinsk utbildning kan hålla koll på sitt blodtryck utan hjälp av läkare.

Blodtryck varierar över dygnet av både fysiska och psykiska orsaker. Blodtrycket är exempelvis högre när man är fysiskt aktiv och musklerna behöver mer blod, eller under  stress då hjärtat pumpar snabbare, medan det är lägre när man slappnar av och vilar, exempelvis på natten när man sover.

Blodtrycket kan dessutom varierar från individ till individ och i olika åldrar, med ett högre blodtryck ju äldre vi blir.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se