Israel måste kliva ner från sitt elfenbenstorn

  • Torsdag 2 nov 2023 2023-11-02
E-post

Medie-effekterna av Hamas hybridattack mot Israel med inslag av terror börjar klinga av. Något som gynnar angriparen Hamas. Israel måste nu kliva ner från sitt elfenbenstorn. Och börja agera proaktivt med media och opinion. Inte bara kortsiktigt utan ta lärdom av Hamas allierade media al Jaazera. Ett mediehus som förberett sig i 25 år för den här dagen och som nu kan skörda frukterna av sitt opinionsarbete.

Dennis Ross medverkade i de förhandlingar som i praktiken skulle kunnat resultera i en självständig palestinsk stat omfattande Västbanken och Gaza år 2000. PLO-ledaren Yassir Arafat backade ur i sista stund. Ett historiskt misstag som palestinierna betalar för än i dag. Dennis Ross skriver i New York Times att han tidigare antagligen skulle ha ställt sig bakom en sådan vilket Mats Larsson, Expressen, belyser i en krönika.

Idag uppges över 8 000 palestinska civila ha dödats i Gaza. En omständighet som medfört allt fler krav på Det är en humanitär vapenvila.

Mats Larsson menar att Hamas visste exakt vad som skulle ske efter terrorattacken mot Israel. Tusentals palestinska civila skulle dö av israeliska bomber. Och det är så de räknar med att segra. 

Hamas, och dess partner PFLP är fullt medvetna om att det  finns ingen möjlighet för Israel att ingripa militärt i det Gaza utan att civila dör. Normalt skulle civilbefolkningen ha flytt söderut in i Egypten, men den gränsen är stängd.

Hamas kunde ha byggt skyddsrum för betongen de lagt beslag på. De byggde tunnlar åt sig själva i stället skriver Larsson vidare.

Och Hamas har sedan decennier byggt upp ett kompletterande vapen. Mediabilden.

Även om den 7:e oktober snarast liknade en hybrid av reguljär krigföring och en terrorhandling som det nazistiska SS Einsatszgruppe så kommer minnet av den dagen och de efterföljande dygnen blekna bort över tid. Snabbare än tidigare med dagens uppskruvade tempo i nyhetsförmedlingen.

Kriget i Ukraina är ett exempel Detta krig toppar inte längre nyhetsförmedlingen utan lever, med alla döda, längre ner i nyhetsförmedlingen. I skymundan trots att det krigen påverkar hela världsekonomin på ett helt annat sätt med sina sanktioner mot ett allt mer aggressivt Ryssland. 

Al Jazeera skördar frukterna

Det som redan tre veckor efter attacken tar överhanden är den bild som Hamas medvetet har kunnat börja sätta. Med stor hjälp från det Qatar-baserade mediehuset al Jazeera. Al Jazeera är primär nyhetskälla för alla större redaktioner som inte har egen personal på plats. Även om den engelskspråkiga nyhetskanalen på Al Jaazera inte uppenbart är direkt partisk kontrolleras mediehuset av det Muslimska brödraskapet. Något som blir uppenbart när de andra två kanalernas innehåll granskas. 

Och även om den sjunde oktober var det dödligaste dygnet för judar, Förintelsen undantagen, sedan Kristallnatten så är 8 000 palestinier fler än de 1 000 mördade civila israelerna. Fem myror är fler än fyra elefanter. Hur cyniskt det än kan låta är det en realitet.

Al Jazeera arabic har aktivt varit delaktig i spridandet av desinformation riktat mot bland annat Sverige. Al Jazeera Plus tillämpar en annan strategi som genom regionalt anpassade och skräddarsydda program långsiktigt driver opinion i väst för en acceptans av Brödraskapets tolkning av islams urkunder.

Även om Hamas egen kanal al Aqsa har ett stort genomslag i väst går det inte att jämföra med al Jazeera.

Det är inte fel att påstå att al Jazeera som helhet drivit en subtil opinion för Hamas räkning sedan grundandet 1996. Tjugofem års opinionsbildning i nyhetsformat har format många journalisters perspektiv på konflikten. Ett förhållande som nu Hamas, som fram tills 2019 var Muslimska brödraskapets officiella väpnade palestinska gren. Hamas som de facto är det en gång PLO och Fatah var.

Ett Hamas som tillsammans med PFLP skulle vinna egen majoritet om allmänna val skulle genomföras på Gaza och Västbanken.

Israel är långt ifrån lika väl förberedda och trots de vedervärdiga scener som utspelade sig den 7:e oktober på olika kibbutzer i södra Israel så framstår Israel och IDF i många redaktioners ögon som angriparen. Den bestialiska angriparen.

Även om Israel är den enda demokratin i Mellanöstern så präglas rapporteringen och mediastrategin av en slutenhet. Där Hamaskontrollerade mediekanaler publicerar bilder på barn som fallit offer för militärt våld är Israeliska medier påfallande tysta. Tysta av okänd anledning. Kanske i tron om att de bilder och historier som publicerades första dygnen kan leva kvar för evigt. Men Hamas vet bättre. De vet att även denna gång kommer droppen urholka stenen. Att de kommer vinna kriget om media.

Ett krig som måste vinnas om omvärldens stöd för en tvåstatslösning skall kunna vidmakthållas. 

Israel å sin sida sitter påfallande passiva och tycks tro på omvärldens spontana engagemang. Ett engagemang som falnar vartefter stämningen mot judar och Israel-vänner i diasporan blir allt mer hatisk. Idag avråds judar bära judiska symboler och vänner till Israel blir kallade för en rad med fula saker på sociala medier. Att bli kallad mördare eller allmänt (höger-) troll är inte trevligt. Då tystnar även dessa röster.

Israels regering måste kliva ner från sitt elfenbenstorn och visa sitt stöd och sin uppskattning för de som driver opinion och bidrar till att informera och påminna om varför IDF tvingas agera som dom gör. Att trots svårigheterna med strid i bebyggelse så gör IDF vad de kan för att minimera skador på civila. Informera om nödvändigheten att slå ut Hamas infrastruktur i grunden. Trots att denna infrastruktur är nedgrävd långt under marken. Under de bostäder som utgör Hamas bästa skydd.

De vanliga palestinierna. Barnen. Kvinnorna. De äldre. De mänskliga sköldarna.

Israel måste kliva ner från elfenbenstornet. Och börja agera proaktivt med media och opinion. Inte bara kortsiktigt utan ta lärdom av just al Jaazera. Ett mediehus som förberett sig i 25 år för den här dagen och som nu kan skörda frukterna av sitt opinionsarbete.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se