Järfälla kommun betalade fyra gånger för mycket – Vägrade redovisa avtal

Annonsen inför Alexandra Pascalidous föreläsning i Järfälla kommun.
  • Tisdag 5 mar 2024 2024-03-05
E-post 475

I december genomförde journalisten och författaren Alexandra Pascalidou en inspirationsföreläsning åt Järfälla kommun kring hennes senaste bok. Föreläsningen kom att bli glest besökt och efter att den genomförts vägrade kommunen redovisa vilka kostnader som den föranlett. Efter domstolsbeslut lämnades handlingarna ut och det visar sig att kommunen tvingats betala fyra gånger mer än vad andra kommuner arvoderat författaren för samma tjänst.

Den sjunde december 2023 genomförde journalisten och författaren Alexandra Pascalidou en inspirationsföreläsning åt Järfälla kommun kring hennes senaste bok ”Var är papporna?” (Mondial 2023). Upphandlingen av föreläsningen skedde direkt med Pascalidou till en inledningsvis okänd kostnad vilket tidningen Bulletin var först att rapportera om.

Relaterat: Alexandra Pascalidou sprider vandringssägner i Augustnominerad fackbok

Tommy Källarsson, som kom att begära ut handlingarna menar att föreläsningen endast attraherade ett drygt trettiotal åhörare varav hälften var förtroendevalda. Vidare framgår att kommunen stått för affischer samt annonsering inför Pascalidous föreläsning samt hyrt in två väktare. 

Kostnader som kommer utöver Pascalidous föreläsningsarvode och lokalkostnader.

Järfälla kommun vägrade dock lämna ut handlingarna till Källarsson med hänvisning till de lagrum som reglerar affärssekretess. Trots att Källarsson sitter som folkvald i kommunfullmäktige för Medborgerlig Samling (MED).

Kommunen menade bland annat att trots att upphandlingen skett direkt skulle ett offentliggjort avtal påverka Pascalidous konkurrenssituation genom en hänvisning till OSL, Offentlighets- och Sekretesslagen. Inköpsstrategen menade i sitt beslut att Pascalidou skulle riskera ekonomisk skada om avtalet blev offentligt.

Vill du ta del av resten av artikeln inklusive källmaterialet? Bli prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se