Kristdemokraterna: Ett svek för mycket

Näringsminister Ebba Busch (KD)/elradiator. Foto: Regerringskansliet. Montage.
  • Fredag 3 mar 2023 2023-03-03
E-post

Det mullrar av missnöje bland kristdemokratiska gräsrötter och underlivspolitiker. Efter att ha tvingats till att försvara det havererade elprisstödet tvingas KD:s gräsrötter att försvara partiledningens nymornade intresse för juridiska könsbyten, en fråga med stor sprängkraft i ett parti som har en kulturell fascination av andra människors sexualvanor. Kappvändningen kan komma att bli en kappvändning för mycket som kan lägga ytterligare ett väljarsvek till handlingarna.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg, KD, lhar tidigare låtit meddela att regeringen vill förenkla juridiskt könsbyte. Individens upplevelse ska utgöra en central utgångs­punkt för rätten till ändring av juridiskt kön. Enligt ministern är regeringen av samma åsikt som Social­demokraterna: att staten bör omdefiniera en upplevelse till ett behov av att ändra juridiskt kön och därmed ge rätt till en sådan åtgärd utifrån en enkel prövning. 

Frågan om könsbyte, eller del av en så kallade underlivspolitiken vilket alla kristdemokrater är fascinerade av, var ingenting som KD:s väljare förväntade sig. Det finns ingen större fråga, även om den sällan syns utanför partiet, än just seex- och samlivsfrågor hos kristdemokratiska väljare som inte sällan ligger nära den amerikanska kristna högern i närliggande frågor.

Och internt vädras nu allt större missnöje med hur partiledningen förvaltar sitt regeringsinnehav då denna för KD nya liberala linje upplevs som ett svek av konservativa väljare.

Andra frågor där det idag börjar mullra i leden är näringsminister Ebba Busch fascination över vindkraftens förträfflighet. Ebba Busch har tidigare kallat vindkraftsparker för ”stålskogar” som tvingas på kommunerna. Ett uttryck som hon inte backar ifrån som energiminister men som hon trots det tidigare motståndet nu vill fokusera på. 

Ebba Buschs viktigaste löfte idag, rapporterar DN, för att bana väg för mer vindkraft är att korta och förenkla tillståndsprocesserna, både till havs och på land. På så vis ska det bli mer attraktivt att investera i vindkraft.

Det tredje området där KD och Ebba Busch kan sammankopplas med ett svek är hur regeringen i allmänhet och hon själv i synnerhet har hanterat elprisstödet. Från ett gemensamt vallöfte om att konsumenterna skulle erhållit ett elprisstöd långt före jul och som även innebar ett elpristak förändrades hela modellen till en retroaktiv modell som skulle nå elpriskunderna under februari. 

Inte ens det senare lyckades regeringen med och utbetalningarna pågår fortfarande samtidigt som de administrativa kostnaderna har skenat. Från utlovat en maximal kostnadsökning på 600 miljoner kronor har elprisstödet idag kostat skattebetalarna 1,6 miljarder kronor.

Kristdemokraterna är samtidigt sina rötter trogna och har blockerat regereingens försök att reglera den i praktiken oreglerade miljardrullningen av bidrag till civilsamhället. Innan regeringen ens hade tillträtt lät Jakob Forssmed, KD, och senare socialminister meddela att regeringen skulle dra tillbaka den propoposition som syftade till att garantera att inga skattemedel skulle finansiera radikaliserande miljöer eller verksamhet som står i strid mot mänskliga rättigheter.

För även om centerpartiets nyvalde ledare Muharrem Demirok kan uppleva en uppförsbacke i att ha det svagase opinionsstödet i modern tid som nytillträdd så finns det en annan partiledare som kan få det nog så kämpigt inom kort.

Ebba Busch har själv valt att positionera sig som ”cowboy-bruden som skjuter skarpt i saloonen” men har nu en allt bredare svekdebatt att förbereda sig inför. Hon kommer att förväntas försvara allt från juridiska könsbyten, stålskogar, försenade elprisstöd och fortsatt oreglerad gödsling med skattemedel av religiöst radikala miljöer.

Inte ens ett nytt framträdande i Public Service lek- och sångprogram ”Så ska det låta” kan rädda Busch från det som komma skall. Fyra svekdebatter efter inte ens ett halvår i regering parallellt innebär någon form av nytt svenskt rekord.

Vilket kan visa sig bli en svekdebatt för mycket även för henne.eb

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se