Provkapitel ur “Islamismen i Europa” – Schackpjäserna ställs upp

Yassir Arafat, Olof Palme. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
  • Torsdag 17 dec 2020 2020-12-17
E-post 502

Ledarsidorna presenterar nu ett tredje provkapitel ur Johan Westerholms uppföljare till “Islamismen i Sverige” som i dagsläget går under arbetsnamnet “Islamismen i Europa”. Utgivningen planerad till september 2021.

Att det svenska Utrikesdepartementet idag är starkt influerad, i vissa avseenden dominerad, av postmarxistiskt tankegods börjar bli allt mer känt bland allmänheten. Men hur gick det egentligen till? Hur kom det sig att en hybrid av sovjetinspirerad postmarxism blandat med en lagom dos religion från 68-kyrkan kunde ta så stort utrymme?

För att finna en förklaring på detta måste vi gå långt tillbaka i tiden. Till tiden innan studentrevolten som kulminerade 1968 samt Kyrkornas världsråds möte i Uppsala samma år som sedan fick återverkningar långt in i våra dagar.

Det är svårt att dra någon egentlig startpunkt för denna utveckling men ett årtal och en händelse som kan användas, och som satte sin prägel på utvecklingen var Olof Palme och hans resa till Algeriet 1962. Men inte på det sätt som omvärlden kanske kan tro. 

Islamismens kanske främsta ideologiska nätverksorganisations utveckling i Europa, det Muslimska Brödraskapet, hade inte varit möjlig utan det svenska stödet. Ett stöd som visar sig ha djupa rötter. Och där vi måste gå tillbaka så långt som till 1962 för att förstå hur det kunde ske.

Där forskning som Johan Sundeens “68-kyrkan“, Bo Theutenbergs dagböcker från UD , Birgitta Almgrens “Inte bara Stasi” samt inte minst Olof Palmes arkiv och tidigare utrikesminister Sten Anderssons anteckningar leder oss framåt i sökandet efter orsakssambanden och bidrar med viktiga pusselbitar. Listan på olika källor är lång för att foga samman den mosaik av händelser och personer som gjorde dagens situation, med en allt mer utbredd islamism i Europa, möjlig.

Tidigare har provkapitlen “Draksåddens decennium” samt personporträttet av Franz Fanon presenterats.

Schackpjäserna ställs upp

(kan även läsas som webbversion här)

 

Schackpjäserna ställs upp pdf by Johan Westerholm

 

Besök webbshoppen och handla allt du kan – intäkterna kommer hjälpa mig med att gå i mål med “Islamismen i Europa”.

Webbshop 

 

Klicka på bilden för att komma till webbutiken och se vad den innehåller

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se