Så har Socialdemokraterna ett sex veckor långt försprång om det blir extraval

Valrörelse (gengrebild Wikipedia), Stefan Löfven. Pressbild.
  • Tisdag 22 jun 2021 2021-06-22
E-post 1096

Skulle det bli ett extraval har Socialdemokraterna sedan mer än sex veckor satt sin valorganisation på fötter. En organisation avsedd för kyrkovalet som med viss lätthet kan växlas upp till att även omfatta ett riksdagsval. Detta ger statsminister Stefan Löfven en i det närmaste unik position då regeringspartiet är det enda parti som är så pass förberett inför det extraval ingen vill ha.

Efter gårdagens votering i riksdagen har Sverige hamnat i en svår situation, sade statsminister Stefan Löfven efter misstroendeförklaringen mot honom. Senast den 29 juni ska statsminisgern ge besked om vilket handlingsalternativ det blir med de ramar som konstitutionen, eller regeringsformen, sätter.

– Jag är beredd att hantera den situationen. Regeringen har en vecka på sig att bestämma linje och då ska vi samtala, pröva olika vägar och se till att landet så snart som möjligt ska få en regering. Fungerar det inte med samtal under veckan är extraval ett alternativ. Vi har inte bestämt oss för något utan nu tar vi det härifrån helt enkelt, sade Löfven.

Socialdemokraterna har enligt uppgifter till Aftonbladet börjat planera för ett extraval. Enligt en källa har reklambyråer kontaktats för kampanjmaterial och personalbemanningen i sommar säkras nu upp.

– Vi är inte oroade för extraval. Vi har en välfungerande partiorganisation för det, säger en S-källa till tidningen.

Något som mycket väl kan stämma då Ledarsidornas källor, varav flera med förtroendeuppdrag, menar att de inte vet om det blir någon sommarsemester i år i någon vidare bemärkelse.

Något som inte någon politisk journalist eller analytiker hitintills berört är att Socialdemokraterna och fackförbundet Kommunal redan gått in i en valrörelse. Med en ordinarie valorganisation.

Kyrkovalet ligger alltid året före ordinarie allmänna val och då Socialdemokraterna är ett av få partier som verkligen prioriterar detta val tjänar det fler syften. Kanske främst att det är då valorganisationen trimmas och testas samt valbudskap finjusteras.

Under första helgen i maj genomförde Socialdemokraterna sin valupptakt inför höstens kyrkoval via videokonferens. Ett landsomfattande möte med 1 100 deltagare och som gruppledaren i Kyrkomötet och Socialdemokraterna för Tro och Solidaritets vice ordförande Jesper Eneroth beskrev som en succé.

Läs mer: Identitetspolitik i fokus när S går till val i Svenska kyrkan.

Den socialdemokratiska nomineringsgruppen till kyrkomötet toppas av Jesper Eneroth, vilket han själv tidigare offentliggjort och som säven är valledare. Eneroth var valledare vid valet till Svenska kyrkan 2017.

Med Kommunals Tobias Baudins deltagande, han var med på valupptakten i egenskap av ordförande för Kommunal enligt uppgift frеn Kommunals presstjänst bör det stе klart att Kommunal även detta val kommer att bistå Socialdemokraterna med stöd i valrörelsen.  Andra deltagare var förutom Kommunals ordförande även statsminister Stefan Löfven och andra mer seniora partiföreträdare såsom de tidigare ministrarna Margot Wallström och Margareta Winberg. 

Kommunal är Sveriges största fackförbund och är ett av de tre fackförbund som organiserar anställda i Svenska kyrkan.

Kommunals valorganisation, som skett främst via telefonväkteri där de uppmanat folk att gе att rösta, har omvittnat varit helt avgörande för socialdemokraterna i de senaste valen, oavsett om det varit ett kyrkoval eller nationellt val. Det är inte uteslutet att det var Kommunal som lyckades knäcka Sverigedemokraternas stigande trend i opinionen vid det senaste riksdagsvalet 2018. Det val där abortfrеgan, som är en stor fråga för framför allt Kommunals medlemmar, kom i fokus.

Valledare för Kommunals valorganisation brukar vara samma person som sedan blir valledare för fackförbundet i det efterkommande riksdagsvalet. Ofta är det en erfaren partifunktionär som blir utsedd. 

I valet till Svenska kyrkan 2017 och det senare riksdagsvalet 2018 utsеgs Katarina Berggren till Kommunals valldedare. Berggren kom närmast frеn rollen som biträdande partisekreterare för Socialdemokraterna. Innan dess har Katarina Berggren en flera år lång bakgrund frånn kommunpolitiken.

Även om kortet om extraval är det sista som statsmininstern kanske spelar ut sätter det en omedelbar förhandlingspress på de övriga partierna. Socialdemokraterna kan idag visa upp ett sex veckor långt försprång i förberedelserna till ett val jämfört med de övriga partierna.  Och endast ett parti, Centerpartiet, har ekonomiska resurser att kompensera detta försprång med.

Det finns även tecken på att Socialdemokraternas vallåt redan har utsetts. I samband med att artisten Lars Winnerbäck släppte sitt senaste album ”Själ och hjärta” sågs artisten äta middag tillsammans med statsministern.

Och en del av det underliggande temat för valrörelsen finns med stor sannolikhet inbäddat i texten till just “Själ och hjärta”:

Och långt bort i horisonten
Hördes nygamla stöveltramp

Vi hade nånting tillsammans som rann ut i sanden
Över höghusblock och radhus i ett sosseland

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se