Så många svenskar spelade om pengar under fjolåret

  • Söndag 12 feb 2023 2023-02-12
E-post 1

Sedan några år tillbaka har det varit möjligt för icke-statliga aktörer att bedriva digital spelverksamhet i Sverige, något som har lett till att utbudet av spelsidor ökat explosionsartat. Nu har Spelinspektionen släppt en rapport som redogör hur många svenskar som spelade om pengar under 2022.

Den svenska spelmarknaden har genomgått flera förändringar under årens gång, men den kanske största av dem alla skedde den 1 januari 2019. Då bestämde sig nämligen staten för att låta privata företag att ge sig in i leken. Sedan dess har hundratals spelsidor poppat upp, som alla tävlar om de svenska spelarnas uppmärksamhet. Vissa mer framgångsrikt än andra.

Det må låta paradoxalt, men enligt regeringen var anledningen till att spelmarknaden öppnades upp att återta kontrollen över den. Som många säkert minns fanns det fler aktörer att välja mellan än ATG och Svenska spel redan före 2019 – även om det egentligen inte var tänkt att se ut så. Därför infördes ett licensbaserat system, som inte bara gav staten en tydlig överhand utan också konkretiserade spelplanen. För att vara verksam måste bolagen först tilldelas korrekta, statliga licenser, annars agerar de illegalt.

Spelinspektionen är den myndigheten som numera ansvarar för att säkerställa att den svenska spelmarknaden är hålls trygg och tillförlitlig. Det är också de som tar emot spelbolagens licensansökningar och godkänner eller avvisar dem baserat på om spelsidorna i fråga lever upp till statens regelverk. Bland kriterierna finns punkter som rör allt om hur spelsidorna får marknadsföra sin aktuella insättningsbonus till hur de hanterar användardata. Ordning och reda, med andra ord.

Ekonomisk jackpot för statskassan

Att ansöka om spellicenser är inte helt smärtfritt. Utöver att leva upp till de svenska kraven måste även bolagen betala en ansökningsavgift på 400 000 kronor per licens och om de blir godkända följer spelskatt på 18 procent, som grundar sig på spelbolagets vinster. Sett till att den svenska spelmarknaden omsätter mellan 6-7 miljarder kronor i kvartalet är det svårt att beskriva den ökade intjäningen för något annat än en miljardjackpot i statskassan.

Vad som kan vara intressant att veta är att tack vare spelskatten blir alla vinster skattefria för den enskilda spelaren, så ser det inte ut hos icke-licensierade alternativ. Där måste istället alla vinster över 100 kronor deklareras till skatteverket och beskattas med 30 procent.

Så många svenskar spelade 2022

Utöver att granska licensansökningar och se till att spelbolagen lever upp till statens villkor, ligger det även på Spelinspektionens bord att kartlägga svenskarnas spelvanor. I sin senaste årsrapport kan de kartlägga att uppskattningsvis 72 procent av alla myndiga svenskar spelade någon gång under det gångna året. Av dem menade 52 procent att spelat den senaste månaden och 38 procent den senaste veckan. Andelen spelar har i sin helhet ökat gradvis sedan 2019, året när den nya spelmarknaden introducerades. Kanske inte helt överraskande svarade 85 procent av de tillfrågade att de spelat hemifrån.

Samtidigt är intresset för att hålla sig till svenska spelbolag relativt svalt. En fjärdedel av alla spelare menar att de kan tänka sig att spela hos icke-licensierade alternativ, något som har fått Spelinspektionen att lansera informationskampanjen ”Spel behöver regler” vars syfte är att informera svenskarna om den licensierade marknaden fördelar.

Hur spelmarknaden fortsätter att röra sig nu när vi kliver in i en lågkonjunktur återstår att se.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se