Stefan Löfven – Mångsysslare i vapen och fred?

Stefan Löfven. Foto: Magnus Liljegren/Regeringen.se
  • Lördag 9 sep 2023 2023-09-09
E-post 237

Den tidigare statsministern Stefan Löfven (S) inledde under sommaren en ny karriär som seniorkonsult på Rud Pedersen. I en intervju i Aftonbladet uttrycker Löfven en vilja att arbeta med den svenska vapenexporten. En roll som han i sådana fall skall kombinera som ordförande för det Moskva-trogna fredsforskningsinstitutet SIPRI.

Under sommaren knöt konsultbyrån Rud Pedersen till sig Stefan Löfven som seniorrådgivare. Rud Pedersen är en av Sveriges största public affairs-byrå. Affärsidén går ut på att vara en brygga mellan företag och politik, bedriva rådgivning och lobbying. Löfven har för en bred allmänhet blivit känd för att inte sett något komma, något som kommenteras av opinionsbildaren och författarren Jens Ganman på X.

I en intervju i Aftonbladet som publicerades under fredagen ger Stefan Löfven tydliga indikationer på att vara intresserad av att bidra till den svenska vapenexporten.

Efter att Stefan Löfven slutade som statsminister var han öppet kritisk till ett svenskt medlemskap i Nato. även efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina. Han hänvisade till tidigare besked från svenska försvaret om att hotet mot Sverige inte hade ökat.  Efter Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina menade Löfven i en intervju i finska YLE att

– De säger inte (Svenska försvaret, Red:s anm) heller att nu är ryssarna på väg. Det är de inte, de (Ryssland) är ju faktiskt nere i Ukraina, det är där de är.

Senare kom Löfven att ändra uppfattning om den svenska medlemsansökan till Nato.

Hans önskemål i sin roll som rådgivare på Rud Pedersen är att ge råd om klimatomställningen, grön energi och jämställdhet. Tre områden som han profilerade sig under tiden i toppolitiken. En annan bransch som han tycker är intressant är vapenindustrin. 

Vid sidan av uppdraget för Rud Pedersen är Löfven ordförande för det internationella fredsforskningsinstitutet SIPRI, ett uppdrag han ärvde av den tidigare utrikesministern Jan Elisasson (S).

Bäddat för intressekonflikt – eller något annat

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) är ett Stockholmsbaserat internationellt forskningsinstitut som fokuserar på frågor rörande bland annat krig, konflikt, nedrustning, militärutgifter, och vapenhandel.

Under Eliassons tid som ordförande utvecklades relationerna med Iran i en positiv riktning vilket slog igenom även i möten mellan Irans utrikesminister och Stefan Löfven. Iran håller idag minst två svenska medborgare som gisslan och har sedan en längre tid fört ett informationskrig mot Sverige.

Sipri har dessutom en lång historia av att vara en av den ryska underrättelse- och säkerhetstjänstens viktigaste plattformar. Även långt efter att järnridån föll 1989. 

Relaterat: Ur Bo Theutenbergs dagböcker: Svenska SIPRI ett beställningsjobb från Sovjetunionen

Den ryska forskaren Feodor Voitolovsky, som ingår i Vladimir Putins lojala krets ingår i styrelsen för SIPRI, samtidigt som han uttryckt stöd för det ryska anfallskriget mot Ukraina. Det tog Stefan Löfven 18 månader efter att Ryssland inledde anfallet på Ukraina att reagera.

Den tidigare svenske diplomaten och experten på folkrätt, Bo Theutenberg avslöjade omfattande infiltration av KGB-agenter i SIPRIS:s styrelse under 1980-talet. Detta framgår av Theutenbergs dagböcker från UD. SIPRI anses än idag stå axeln Kreml-Teheran nära.

Relaterat: Muslimska brödraskapet etablerat på SIPRI

Ett annat uppdrag som Löfven har erhållit är att leda en FN:panel direkt under FN:s generalsekreterare. Stefan Löfven leder sedan 2022 en hög rådgivande FN-panel. Den ska arbeta utifrån FN:s generalsekreterare António Guiterres rapport Our Common Agenda som presenterades i september 2021. 

Panelen ska identifiera globala samarbetsfrågor i framtiden. För uppdraget har UD avdelat Helena Rietz, ”opoplitisk” tjänsteman att förstärka Löfven. Såvitt känt är det Rietz enda arbetsuppgift. Rietz är närmast känd för att under den tid hennes make Jon Åström Gröndahl var ambassadör i Thailand grundat ett konsultbolag för att bistå externa aktörer med konsultjänster kring svenskt och internationellt bistånd.

Helena Rietz kommunicerade hedersuppdraget den 22 juni 2022 på plattformen X. Rietz erhöll uppdraget efter beslut av den tidigare utrikesministern Ann Linde, S..

https://twitter.com/HelenaRietz/status/1534878143814815744

Relaterat: De utvalda – Ambassadörer med unik rätt att extraknäcka

Paret äger och driver sedan många år restaurang ”Woodstockholm”  på Mosebacke på Södermalm i Stockholm som bisyssla vid sidan av sina anställningar på UD. Växeltjänstgöring på SIPRI är vanligen förekommande för de opolitskt renläriga på UD.

Hur Löfven i framtiden kombinerar sin roll som konsult i den internationella vapenhandeln, hans ordförandeskap i det Kreml-lojala fredsforskningsinstitutet SIPRI samt FN-uppdrag är okänt för Ledarsidorna.

Lika okänt i vilken omfattning som UD och Helena Rietz kommer vara delaktiga i Löfvens nya roll (-er). Skulle hon det subventionerar svenska skattebetalare hans verksamhet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se