Turkiet: Erdogan utlovar “Kalifatets återkomst”

President Reece Tayyip Erdogan / Slaget vid pyramiderna. Bildkälla: Wikipedia
  • Onsdag 12 apr 2023 2023-04-12
E-post 329

Turkisk media dominerades under gårdagen av AKP och president Recep Tayyip Erdogans presentation av sitt valmanifest. Ett valmanifest som tar avstamp i den förnedring Turkiet ansåg sig ha utsatts för för 200 år sedan vid slaget vid Pyramiderna. Samtidigt förstärks den regionala orienteringen mot Moskva samt Teheran och Damaskus och blir allt tydligare.

Under gårdagen presenterade det turkiska regeringbärande partiet AKP och president Recep Tayyip Erdogan sitt valmanifest. Detta slogs upp stort i samtliga turkiska medier. Ett manifest som ska fokusera på ”Turkiets sekel”, eller de närmaste hundra åren.

Erdogan menade i sitt tal att

“Förhoppningsvis kommer vi under den kommande perioden att föra vårt land och vår nation till den plats den förtjänar i världen. Således kommer vi att ha äran att förvandla den två hundra år gamla sorgen i vår region och civilisation till en glädje som kommer att vara i århundraden”, sa han vid ceremonin som hölls när valmanifestet presenterades för hans parti.

Erdogan underströk att valmanifestet innebar att han tog de första stegen för det som kommer bli  ”Turkiets århundrade”. 

Relaterat: Därför är Erdogans egen relation till nazismen aktuell

Talet och manifetet kom att cirkla kring detta. AKP kommer att bygga det som blir “Türkiye-axeln” med en utrikespolitik där ”landet, regionen och mänskligheten kommer att finna fred och stabilitet, multilateralism, mer samarbete, och humanitär diplomati”, betonade presidenten.

Det som kan anses oväntat men ändå inte överraskar är att Erdogan lovade att 

”reformera konstitutionen och  presidentens roll enligt erfarenheterna från de senaste fem åren och förändrade behov, och utveckla det på ett sätt som kommer att bidra mer till målen för århundradet för Türkiye”

Dagen innan, i måndags, tog presidenten emot amfibiefartyget TCG Anadolu som kan hålla en besättning med stridskrafter på 5 000 man samtidigt som utrikesminister Mevlüt Çavuşoğ, som anses vara Erdogans kronprins, lät meddela att han avser delta i ett regionalt toppmöte på Moskvas initiativ med sina kollegor från Iran respektive Syrien.

Relaterat: Erdogan: USA ska ta bort sina smutsiga händer från Turkiet

Kalifatets återuppståndelse

Valmanifestet, och vad som övrigt kommunicerades under gårdagen styrker Turkiets och Erdogans stormaktsambitioner och markerar ytterligare landets orientering från EU och NATO till att bli en mer öst-orinterad regional stormakt. Det tecken som tydligast tyder på detta är Erdogans anspelning på Slaget vid Pyramiderna 1798 som då skulle ha inlett ett 200 år långt mörker för landet. Slaget innebar slutet på 700 år av ottomansk dominans och mamlukiskt styre i Egypten

1798 besegrades en armé från det Ottomanska imperiet av Napoleon vid ett slag där fransmännen var i numerärt underläge. Förlusten innebar inte bara ett stort trauma och inledningen till det Ottomanska imperiets fall utan även en period av försvagning i mer generella termer för muslimska länder.

De övriga nyheterna, utrikesministerns regionala toppmöte, mottagandet av amfibiestridsfartyget TCG Anadolu under måndagen samt att Erdogan aviserar konstitutionella reformer kring presidentämbetet stärker bilden av att Erdogan kommer i närtid utse sig själv till kalif av något slag på livstid. 

Relaterat: Erdogan förbereder för vinst i det turkiska valet den 18 maj

Erdogan har tidigare aviserat att denna valrörelse blir hans sista. 

Men löftet om en sista valrörelse innebär inte att han lämnar politiken utan att, även om det inte uttalas rakt ut, att demokratin lämnar Turkiet. 

Om än formulerat i mer eleganta termer.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se