Twitter förändras i grunden efter Elon Musks köp

Twitter Logo / Elon Musk. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Onsdag 2 nov 2022 2022-11-02
E-post 254

Den sociala medieplattformen Twitter står inför stora förändringar på kort tid. Den nya huvudägaren, Elon Musk, spar inte på krutet när han innan den 7 november kommer att ha kastat om mycket av plattformens villkor på ett sådant sätt att den delvis kommer få nya funktioner som att icke önskvärda användare självmant kommer lämna.

Efter att slutligen ha förvärvat den sociala medieplattformen Twitter har Elon Musk ställt de anställda deras första ultimatum: Hålla hans deadline för att införa betald verifiering på Twitter eller packa ihop och gå.

Direktivet är att ändra Twitter Blue, företagets valfria prenumeration, som idag kostar 4,99 dollar per månad som låser upp ytterligare funktioner, till ett dyrare abonnemang som också verifierar användare.

Enligt intern korrespondens som The Verge har sett har tagit del av planerar Twitter för närvarande att ta ut 19,99 amerikanska dollar för den nya Twitter Blue-prenumerationen. Enligt den nuvarande planen ska redan verifierade användare ha 90 dagar på sig att inleda sin prenumeration eller förlora sin blå markering som signalerar att det är ett verifierat konto. Anställda som arbetar med projektet fick veta på söndagen att de måste hålla en deadline den 7 november för att lansera funktionen, annars kommer de att få sparken.

Musk har varit tydlig under månaderna före sitt förvärv att han ville förnya hur Twitter verifierar konton och hanterar bots. På söndagen twittrade han: “Hela verifieringsprocessen förnyas just nu”.

Twitter är idag en förlustaffär och Musks ambition är sannolikt att på kort tid förändra detta.

Twitter tjänar pengar på två sätt: reklam och datalicensiering. 2021 genererade Twitter 4,5 miljarder dollar från reklam och 570 miljoner dollar från datalicenser. Medan Twitter genererade 5 miljarder dollar i totala intäkter, förlorade det 221 miljoner.

Ur ett demokratiskt perspektiv är sannolikt åtgärden adekvat och behöver inte innebära att bot-konton eller sådana som väljer att inte prenumerera försvinner helt. Det som däremot kan inträffa är att de åsätts en lägre status och hamnar långt ner i samtliga flöden.

I den demokratiska debatten kommer med andra ord konton som är verifierade kunna ha en fördel före overifierade konton som idag ser ut att bli allt fler. Efter det svenska riksdagsvalet har konton med ett tydligt vänsternarrrativ blivit vanligare i ledarsidorna.se flöden. Ofta utan profilbild och ännu oftare med en kort historik samt följs av andra konton med tveksam eller kort historia. Ett annat begrepp som kan användas på dessa konton är ”troll”, inte sällan med en direkt otrevlig eller aggresiv ton.

Musks åtgärder kan mycket väl leda till en uppstädning av Twitter från de värsta avarterna. Men frågan kvarstår hur mycket de mer seriösa användarna av plattformen är beredda att betala. Och hur många av dessa som väljer att stanna kvar. Om det är 20 dollar eller fem återstår att se.

För samtidigt som Twitter måste börja tjäna pengar så har Musk inte råd att tappa alltför många av användarna. Just mängden användare är det som gör plattformen attraktiv som nyhetsförmedlare, socialt nätverk och plattform för opinionsbildning.

 

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se