Vad är bitcoin egentligen?

  • Tisdag 27 jun 2023 2023-06-27
E-post 0

Bitcoin, som du bland annat kan köpa via immediate granimator, är en populär kryptovaluta. Så även världens första kryptovaluta. I denna artikel får du en grundläggande introduktion av denna digitala valuta.

OBS: Tänk på att handel med bitcoin och annan kryptovaluta är en högriskinvestering som är mer riskfylld än handel med aktier och fonder. Du ska inte heller betrakta denna artikel som ekonomisk rådgivning då ingen vet hur framtiden ser ut för kursen för bitcoin.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta som bygger på en teknik som kallas för blockchain. För att kunna köpa och sälja bitcoin måste du ha en plånbok att förvara dem i, och du måste även se till att vara medlem på en handelsplats som tillåter köp av bitcoin.

Det finns även andra kryptovalutor än bitcoin, men bitcoin är den kryptovaluta som är störst och mest populär. En bitcoin går idag för strax över 300 000 kr.

Vad uppfann bitcoin?

Det är faktiskt ingen som vet vem som uppfann bitcoin, man vet bara att det var någon eller några som går under det påhittade namnet Satoshi Nakamura som uppfann valutan. Det finns vissa tidningar som mer eller mindre chansat på vem uppfinnaren är, men inga starka bevis finns för vem det kan vara.

Vilka andra digitala mynt finns än bitcoin?

Exempel på andra valutor än bitcoin är:

  • Ethereum, som är näst störst efter bitcoin.
  • Tether, som följer valutakursen för dollarn. Denna valuta är en så kallad stablecoin vars kurs är lite mer säker jämfört med valutor som bitcoin.
  • Binance Coin, som drivs av en stor kryptoplattform och är en av världens mest populära kryptovalutor.
  • USD Coin, som är ytterligare ett stablecoin vars kurs är satt mot den amerikanska dollarn.
  • Dogecoin, som är ett så kallat meme-coin och populärt bland annat tack vare myntets logga som är på en Shiba Inu-hund.

Varför finns ens bitcoin?

Bitcoin finns för att någon såg ett behov av en stabil och digital valuta som inte kunde kontrolleras av myndigheter och storföretag. Sen finns bitcoin också som en investeringsform som många gillar att placera pengar i.

Är det säkert att handla med bitcoin?

Ja, att föra över pengar och handla bitcoin är säkert, men att lagra dina bitcoin är lite mer riskfyllt. Som tumregel ska man inte lagra sina bitcoin på plattformarna man köper bitcoin på, det är betydligt mer säkert att lagra sina bitcoin i en bitcoinplånbok.

Det finns både fysiska och digitala plånböcker man kan lagra sina bitcoin i som båda har sina egna för- och nackdelar. Fysiska plånböcker är i regel säkrast men samtidigt lite mer krångliga att ha att göra med.

Hur går det till att minea bitcoin?

Att minea, eller som det heter på svenska bryta bitcoin är någon man kan göra med en kraftfull dator med ett särksilt bra grafikkort. När man bryter bitcoin löser din dator komplexa matematiska problem som ser till att alla bitcoinöverföringar förblir säkra samtidigt som de datorer som bidrar får en liten del av kostnaden för transaktionen.

Var kan man köpa bitcoin?

Man kan bland annat köpa bitcoin på handelsplatser för krypto, men även av privatpersoner via så kallade p2p-plattformar. Du ska samtidigt tänka på att aldrig lagra dina bitcoin på en handelsplats utan på ett ställe där dina bitcoin är 100 % säkra, såsom en offline- eller onlineplånbok för krypto.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se